La gastronomia catalana és reconeguda arreu del món per la seva qualitat, guardonada mundialment en molts certàmens. Però alguns dels aliments més clàssics de la cuina del país també tenen un impacte positiu per a la salut. És això el que ha determinat un estudi recentment publicat a la revista Food Bioscience i que compta amb participació de la Universitat de Barcelona i de la Universitat Autònoma de Barcelona.
La investigació ha tractat la revisió d'un grup de plantes mediterrànies, i més concretament els seus ingredients actius i les accions farmacològiques en el camp de les malalties cardiovasculars més comunes. Aquests ingredients solen fer servir-se per a la creació de medicaments per les seves propietats terapèutiques.
Els quatre aliments que tenen vincle amb els fàrmacs contra les malalties cardiovasculars són l'oliva, l'all, el romer i el safrà. Tots ells són productes que tenen una llarga història de cultiu a Catalunya, i que també són elements clau en moltes de les elaboracions més típiques de la gastronomia del país.
L'estudi ha posat el punt de mira en les propietats antioxidants, antiinflamatòries i vasodilatadores dels components d'aquests quatre aliments. Els ingredients que contenen poden ser útils per al tractament de l'ateroesclerosi, cosa que podria reduir el risc de patir infarts de miocardi i altres accidents cardiovasculars.