05
d'octubre
de
2016, 17:38
Actualitzat:
18:31h
Retrat inèdit d'Antoni Gaudí que podria ser del 1878. Foto: Col·lecció particular (Cedida UB/ACN)
El II Congrés Mundial Gaudí a Barcelona ha fet sortir a la llum la primera foto de joventut de l'arquitecte català Antoni Gaudí, que després d'una investigació científica s'ha arribat a la conclusió que es va fer el 1878 quan el pare de la Sagrada Família tenia 26 anys i havia acabat la carrera. Al congrés també s'han donat les claus sobre el descobriment d'un oratori de l'artista modernista a l'església de Sant Joan de Gràcia, de la plaça de la Virreina.
C'ha revelat l'existència de la citada imatge inèdita i d'una segona instantània que podria datar entre el 1913 i el 1915, i que mostra el que es creu que és una part ara destruïda de la casa dels Güell, adjacent al Parc Güell. "Aquest jardí és un misteri, s'ha de continuar investigant", ha explicat l'investigador Xavier Jové en roda de premsa.
Sobre la instantània inèdita, Jové ha relatat que la va localitzar en un portal de col·leccionistes d'internet en què es venen les fotos per entre 40 i 200 euros de preu, i després va encarregar un estudi forense a Narcís Bardalet i Maria José Adserías per dilucidar que si es tractava de Gaudí.
Imatge pionera, prèvia a la de Pau Edouard
Després d'un estudi d'identificació, composició i superposició de la figura de Gaudí, l'anàlisi científica ha confirmat que la foto presa al número 37 de La Rambla correspondria a l'arquitecte modernista, i les tècniques fotogràfiques utilitzades apunten al fet que la instantània es va prendre el 1878, abans de la feta per Pau Edouard, on l'arquitecte apareix amb alguns pèls blancs en la barba.
A més, al congrés es presentarà la foto d'un dibuix probablement del 1910 que mostra una estructura inèdita de la Sagrada Família acabada amb una "extraordinària" cúpula geomètrica a la façana del Naixement, que després Gaudí va canviar. "Gaudí va fer i va desfer contínuament, ara ho estaria canviant", ha subratllat l'investigador, el qual ha considerat que la foto de joventut confirma la fama de jove dandi, amb la barbeta aixecada i ganes de menjar-se el món.
Al voltant de 50 científics presentaran investigacions inèdites sobre l'obra de Gaudí, entre els quals figura l'expert doctorat de la Universitat de Harvard Conrad Kent, que ha liderat diverses tasques i llibres sobre el Parc Güell, que ha qualificat d'"exemple singular" d'unió del tema profà i el religiós.
Ha titllat de "tragèdia" el procés de treball de conservació del parc els últims anys, d'on ha criticat que s'hagi substituït un banc de ceràmica original finíssima, delicada i fràgil per una altra industrial i grollera, segons la seva opinió, i que es pretengui posar baranes de ferro oxidat. "Catalunya ha de fer més per protegir l'obra que hi ha de Gaudí", ha reclamat.
La polèmica de la "mona de pasqua"
El cofundador del The Gaudí Research Institute (TGRI) i organitzador del congrés, Pere Jordi Figuerola, ha reivindicat aquest dimecres l'exemple d'"innovació" de l'obra del pare de la Sagrada Família de Barcelona, després de les declaracions del regidor de l'Ajuntament de Barcelona Daniel Mòdol que ha titllat l'edifici de "mona de pasqua". "A mi les mones de pasqua m'agraden perquè sóc llaminer, són símbol de tradició i exemple de disseny, arquitectura, gastronomia i nutrició", ha dit en to irònic, i ha ressaltat que Gaudí és estudiat a tot el món.
Projecte inèdit de Gaudí de la Sagrada Família, probablement del 1910. Foto: Col·lecció particular (Cedida UB/ACN)