
Solsona (ACN).- Prop de 130 investigadors de diferents països del món participen aquesta setmana en la 5a edició de la Conferència Internacional Sobre Pins Mediterranis (Medpine), que per primer cop se celebra al Centre Tecnològic Forestal de Solsona. En el marc d'aquesta trobada, els investigadors presentaran més de 130 treballs científics amb l'objectiu de "posar en comú els avenços en la recerca sobre les pinedes mediterrànies" , segons ha explicat l'organitzador de l'esdeveniment, Lluís Coll. Aquest dimecres els participants han visitat diverses zones del Solsonès afectades pels grans incendis del 1994 i 1998 amb l'objectiu d'analitzar 'in situ' com s'ha regenerat el bosc i quines accions s'hi han dut a terme.
Solsona es converteix aquesta setmana en la capital de les pinedes mediterrànies. Per primer cop, Catalunya acull la conferència internacional Medpine, que en les anteriors edicions s'ha celebrat a Israel, Grècia, Itàlia i França. Aquest cicle de conferències va néixer l'any 1999 amb l'objectiu de posar en comú la feina de tècnics, investigadors i gestors de diferents disciplines vinculades als boscos mediterranis i, en concret, a les seves pinedes. Enguany la conferència està organitzada pel Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i l'Institut Nacional d'Investigació i Tecnologia Agrària i Alimentaria, en col·laboració amb el CREAF i la Universitat de Lleida.
Els participants al Medpine escolten les explicacions dels investigadors del CTFC Foto: ACN

Segons ha explicat l'organitzador de la conferència i investigador del CTFC, Lluís Coll, hi participen al voltant de 130 experts de diferents camps com l'ecologia, la genètica, la conservació i la gestió de les pinedes mediterrànies. Precisament, aquesta espècie "és la que es distribueix més àmpliament pels boscos de la Mediterrània i, tot i que no trobem les mateixes espècies a tots els països, sí que hi trobem el mateix gènere", ha detallat Coll, qui ha explicat que en les darreres dècades la presència del pi als boscos ha anat en augment a causa de l'abandó de les pastures i conreus.
L'objectiu de la conferència és, segons Coll, posar en comú els avenços en els temes de recerca sobre les pinedes. El programa s'estructura en diferents sessions temàtiques que aborden diferents aspectes com l'evolució i la capacitat adaptativa dels boscos al canvi global; el paper dels incendis o del canvi climàtic en la seva dinàmica de futur; o l'estudi de diferents modalitats de gestió i les seves conseqüències a nivell de la provisió de béns i serveis a la societat.
Tot i que la majoria de sessions es realitzen a les instal·lacions del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, a Solsona, aquest dimecres a la tarda els participants han realitzat una visita de camp a diferents zones afectades pels grans incendis del 1994 i 1998. Segons Coll, l'objectiu era que els participants poguessin veure 'in situ' com el bosc ha respost als incendis, com s'han regenerat i quines accions s'hi ha dut a terme.
