
Ja han començat les rutes nocturnes guiades, amb una bona resposta per part del públic, ja que el primer dia, dijous 6 d'agost, hi van participar més de 30 persones.
Un soldat republicà guia als participants per una ruta pels llocs més rellevants de la ciutat que van viure la Guerra Civil, tot trobant alguns dels protagonistes, com una mestressa de casa o un capellà, Mn. Serra i Vilaró, o el director de la presó militar de Solsona.
La visita comença i acaba a l'ajuntament, on s'ofereix un petit video introductori dels fets de la República i la Guerra Civil. Tot seguit, els participants passegen per Solsona, seguint els carrers i places pels noms que tenien en aquella època:
Les visites, organitzades per l'Associació Ithaca, es fan tots els dijous i divendres del mes d'agost, a les 9 del vespre. El preu de la ruta és de 5 euros pels adults i 3 euros de 7 a 12 anys. Cal fer reserva trucant al 680640039

Un soldat republicà serà l'encarregat d'explicar fets que van succeir a Solsona durant la II República i l'esclat de la guerra civil, una narració que es completarà amb petites escenificacions teatrals. Els participants partiran del consistori, on podran veure un audiovisual que contextualitzarà els fets. El recorregut s'iniciarà per la plaça Sant Pere, dita Plaça d'Àngel Guimerà on hi havia el Centro Católico, i seguirà pel llavors carrer Martí Vilanova fins a la plaça del baró de Meer ( Sant Isidre), on es narra la fugida de les monges del convent de Lestonnac, actualment escola Arrels. Sortint pel portal del Castell el recorregut arribarà al monument dels Emboscats de la plaça del Camp, des d'on s'explica la fugida dels monjos caputxins de l'edifici on actualment hi ha el Casal de Cultura. Es parla del Passeig de la Llibertat i el Carrer dels Caiguts, es baixa fins a la Plaça de Sant Roc, davant l'hotel que porta aquest nom, es prossegueix pel Carrer Sant Llorenç, Portal del Pont, on es narra la retirada de les tropes republicanes i l'entrada dels nacionals, el 24 de gener de 1939, i, després de passar per la Plaça de Mossen Cinto i la Plaça de la República, s'acaba de nou a l'ajuntament, per visitar la presó, on el funcionari de presons Antoni Fort n'explica alguns detalls. La visita es clou amb una copa de cava per tots els assistents.

Nacionals i republicans
La Guerra civil va ser un dels episodis més cruels de la història del nostre país. És una història recent, de la qual encara hi ha temor de parlar-ne llurement. De fet, molta documentació es va eliminar per evitar possibles represàlies.

La història silenciada
Solsona no va ser diferent i en més o menys intensitat, també va viure episodis importants. Al llarg del recorregut es coneix com van viure Solsona i els solsonins aquells anys de la Guerra Civil i com aquesta va afectar a la nostra ciutat i a la nostra gent tot recordant alguns dels personatges més importants.

Agraïments
Mn. Enric Bartrina, Anna Molina, Marc Barrera, Jaume Colell, Ramon Montraveta, Jordi Torné, Rosa Maria Vila, Maria Torregassa, Marga Torres, Ajuntament de Solsona, Patronat Comarcal de Turisme, Associació de Festes del Carnaval de Solsona, Arxiu Comarcal del Solsonès, Arxiu Diocesà, Arxiu Vicens, Lacetània Teatre.

