El Centre d’Estudis Lacetans inaugura l’exposició «A bodes em convides. El casament barroc a pagès»

El proper dissabte 23 de novembre, a les 19,30 h, a la Casa Gran del Miracle

Publicat el 17 de novembre de 2019 a les 19:24

Aquesta exposició és el resultat del projecte Col·leccionant passions, realitzat pel Centre d’Estudis Lacetans com antena al territori de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial (OPEI), un programa de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, que es basa en la col·laboració en xarxa amb les entitats i grups que existeixen a Catalunya dedicats al patrimoni etnològic i a l’antropologia en general.

La primera part d'aquest projecte va ser la catalogació dels elements que conformen la important col•lecció particular d’en Màrius Codina, situada al molí de Cal Balaguer de Torà, un molí d'oli del comú amb origen al s. XVIII. 

Una de les parts més importants de la col·lecció, tant per volum com per la seva singularitat i/o antiguitat, són els elements tèxtils, abastant des del segle XVIII fins a mitjan segle XX. La col·lecció també consta d’un gran nombre d’objectes i materials històrics i d’etnologia, des d’eines a vestits, de vaixelles a elements d’ús quotidià, de mobles a espais sencers.

Vam creure oportú i escaient que la segona part del projecte, que consisteix en el muntatge d’una exposició amb els elements més característics de la col·lecció inventariada, es dediqués al tema de l’amor i el casament a pagès en època barroca, amb pinzellades del segle XIX fins principis del segle XX. A la col·lecció del Màrius Codina hi ha tots els elements necessaris per a abastar tots els apartats tractats en l'exposició, amb una part principal dedicada als vestits i complements utilitzats en les diferents èpoques mostrades. 

La temàtica de l'exposició és poc coneguda i estudiada al Solsonès, malgrat ser una comarca eminentment agrícola on encara es conserva, en el record de les generacions més grans, com es vivia l'amor i el casament a pagès. Considerem que a la vegada que omplirà un buit de la nostra història local i comarcal, serà una exposició molt atractiva per a tot tipus de públic.

L’exposició A bodes em convides. El casament barroc a pagès, ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Riner i el suport d’institucions, com la Diputació de Lleida, el Museu D. i C. de Solsona i el Santuari del Miracle, i de diversos particulars. 

La mostra es podrà visitar a la Casa Gran del Miracle amb visites concertades als següents telèfons: 683 65 90 50 / 646 63 36 46 / 600 33 58 47

Us hi esperem!