El museu de la Vall de Lord amplia l'espai amb una nova sala dedicada a la pedra

S'hi troben des de fòssils fins a restes arquitectòniques que complementen el discurs museístic que se centra en la fusta, el guix i el tèxtil

Publicat el 09 d’agost de 2016 a les 19:50
Actualitzat el 10 d’agost de 2016 a les 08:06

Un home observa un dels plafons informatius de la nova sala dedicada a la pedra del Museu de la Vall de Lord, a Sant Llorenç de Morunys Foto: ACN


ACN Sant Llorenç de Morunys .- El museu-centre d'interpretació de la Vall de Lord (Solsonès) inaugura oficialment aquest dimarts l'ampliació de les instal·lacions amb l'obertura d'una nova sala dedicada a la pedra, un element característic de la zona. En concret, s'hi troben des de fòssils localitzats al territori fins a restes arquitectòniques. La nova sala es troba al primer pis de la casa prioral del monestir de Sant Llorenç de Morunys, que s'ha rehabilitat per a l'ocasió. La pedra és un dels quatre elements que formen part del discurs expositiu del museu, i se suma a la fusta, el guix i el tèxtil, que ja tenen els seus espais propis. El president de l'Associació Cultural Vall de Lord –responsable de la gestió del museu-, Josep Amills, ha destacat que el museu s'ha convertit en un "reforç important" a l'oferta cultural, turística i històrica del municipi.
La pedra, la fusta, el tèxtil i el guix són materials característics de la Vall de Lord, al nord-oest de la comarca del Solsonès. Per això, el museu-centre d'interpretació, ubicat a Sant Llorenç de Morunys, ha ideat el discurs expositiu en base a aquests quatre elements. Cada un d'ells té un espai exclusiu que explica la seva història i mostra elements característiques que s'han conservat al llarg dels anys. Així doncs, la sala del guix relata com es feien els sostres de guix emmotllat amb dibuixos que representaven diferents símbols; l'espai dedicat al tèxtil explica el procés de confecció del drap piteu, una llana tradicional de la Vall de Lord del segle XIII fins al XIX; mentre que a la sala de la fusta s'hi troben, per exemple, els barrals, uns càntirs construïts amb fusta típica de la Vall o bé portalades d'esglésies.

Vistes generals de la nova sala dedicada a la pedra del Museu de la Vall de Lord Foto: ACN


Des d'aquest estiu el museu compta amb una nova sala d'uns 80 metres quadrats dedicada a la pedra. Segons ha explicat a l'ACN el secretari de l'Associació Cultural de la Vall de Lord, Francesc Regàs, la nova sala dóna a conèixer "aspectes del patrimoni natural com els minerals i els fòssils, que tenen una gran importància al territori". A més, a través de diverses peces històriques i panells informatius, "s'explica l'evolució dels temples històrics de la zona, que van des dels temps prehistòrics, passant pel neolític i l'edat mitjana, que és on hi ha més abundància d'exemplars".

La zona del museu de la Vall de Lord dedicada a la fusta Foto: ACN


De fet, el museu té per objectiu explicar els trets principals de la Vall de Lord perquè els visitants puguin entendre el paisatge, l'arquitectura, la història i el patrimoni cultural del territori. L'actual centre d'interpretació es nodreix del primitiu museu que es va crear l'any 1947 i que, al llarg de la història, ha anat recopilant i conservant elements històrics. Així doncs, segons ha relatat Regàs, "aquest museu és un calaix de sastre, que ha anat recopilant donacions i elements que hem considerat interessants per explicar el desenvolupament patrimonial, històric i arqueològic de tota la Vall". Regàs ha insistit en la importància que, tot i que el museu està ubicat a Sant Llorenç, la seva voluntat és donar a conèixer els quatre municipis que formen part de la Vall de Lord: Sant Llorenç de Morunys, la Coma, Guixers i Navès.

Un museu ubicat al monestir de Sant Llorenç de Morunys

El museu de la Vall de Lord es troba ubicat a la casa prioral de l'antic monestir de Sant Llorenç de Morunys, un dels punts d'interès més importants del municipi. El monestir va ser consagrat per una comunitat de clergues a principis del segle X i, segons ha relatat Regàs, és "l'eix vertebrador de la pròpia vila de Sant Llorenç de Morunys, ja que al seu voltant es van construir els primers patis i cases que van anar configurant el municipi". A partir del segle XIII, es van anar construint al voltant del monestir obres rellevants com el claustre d'inspiració renaixentista o la capella dels colls, que compta amb el retaule barroc de la Mare de Déu dels Colls, un dels elements més destacats obra de l'escultor Josep Pujol.

Foto: ACN


Una ampliació per fases

El president de l'associació que gestiona el museu, Josep Amills, ha relatat que, degut a l'envergadura de l'edifici i el cost del projecte, aquest s'ha d'anar fent per fases. Així doncs, aquest dimarts s'inaugura la segona fase del projecte amb l'obertura de la sala de la pedra. Tot i això, Amills ha apuntat que encara hi ha un espai d'uns 220 metres quadrats pendents de rehabilitar i omplir. De fet, l'Associació Cultural de la Vall de Lord calcula que el projecte integral del museu té un cost d'un milió d'euros, motiu pel qual, ha relatat Amills, aniran tirant endavant les diferents fases a mesura que aconsegueixin subvencions de les administracions públiques. Aquesta segona fase ha estat possible gràcies a una subvenció superior als 100.000 euros de fons europeus.

El museu també vol ajudar a la promoció turística del territori, un dels sectors econòmics més importants de la zona. En aquest sentit, Amills ha explicat que la Vall de Lord és un "entorn preciós, amb una gran diversitat de muntanyes de diferents formes i composicions, que costen de veure a altres llocs". Per això, ha dit, "el museu ha de ser un reforç perquè els turistes que vinguin, tant a l'estiu com a l'hivern, tinguin la màxima oferta cultural i històrica".