
El Museu Diocesà i Comarcal de Solsona va inaugurar divendres passat, 21 d'abril la 3a exposició que organitza l'Associació Amics del Museu, després d'haver mostrat una cabana prehistòrica en la primera exposició i la història i usos del cànem en la segona.
L'acte d'inauguració de l'exposició va aplegar un nombrós públic, a banda d'autoritats locals i comarcals.
El director del Museu, Jaume Bernades va introduir el contexte històric de l'exposició, que es pot situar entre els segles V i XV, finalitzat el domini de l'imperi romà i amb una Europa Occidental que torna a la vida agrícola i rural, on l'Església és la màxima autoritat i trobem una classe social molt alta i una classe social molt baixa.
Bernades va agrair i felicitar als Amics del Museu per l'excelent treball realitzat. El director del Museu va explicar a la gent per que en l'exposició no hi ha textos explicatius, una manera, -digué- de fer adonar que a l'Edat Mitjana la majoria de la gent no sabia escriure, però també, segons el seu parer, que "als Museus no hi ha d'haver textos, no són llocs per anar a llegir" però sí són llocs per tocar la fibra i emocionar.
L'alcalde de Solsona, David Rodríguez subratllà en el seu breu parlament la importància del Museu Diocesà, autèntic pol d'atracció de visistants per a la ciutat.
Finalment, Rosa Vila, en representació dels Amics del Museu, va explicar algunes pinzellades de l'exposició, com el fet que no hi ha res prefabricat, que tot s'ha hagut de construir, dedicant-hi moltes hores.
L'exposició representa diferents aspectes de la vida medieval:
- l'agricultura (base important de l'alimentació) reflexada en un mural pintat, obra de Fermí Garriga.
- l'Església, atès que la religiositat era molt important, i l'exposició aprofita per mostrar com es pintava un mural, amb els pigments que s'empraven.
- una llar de l'època, amb molts detalls.
- un taller artesà, en concret, d'un picapedrer.

