«El secret de sucre», un llibre diferent, que parla d'emocions i valors

L'Imma i l'Alba Masana, mare i filla, han escrit aquest conte a quatre mans, la història de la Shallet, un viatge emotiu que pretén transmetre valors humans a través de la simplicitat i crear un espai en què els infants aprenguin a identificar i gestionar les seves emocions. Amb El secret de sucre volen recordar la màgia que habita en la imaginació i els elements essencials per a una infància plena i creativa

  • D'esquerra a dreta, Valentí Gubianas, Núria Bonet, Alba Masana i Imma Masana -
Publicat el 16 d’abril de 2025 a les 10:21
Actualitzat el 16 d’abril de 2025 a les 11:10

Poques presentacions de llibres reben tanta expectació a la Biblioteca de Solsona com la que va tenir lloc el passat dissabte 12 d’abril amb motiu del llibre realitzat conjuntament per mare i filla, l'Imma i l'Alba Masana i amb l’il·lustrador de l’obra, Valentí Gubianas, en un acte conduït per Núria Bonet.  La Sala de les Homilies d'Organyà es va quedar petita per encabir el nombrós públic assistent, pares, mares, fills, i  mestres i educadors.

Amb el seu primer llibre, editat per Excellence Editorial, l'Imma i l'Alba, que són mestres, volen ajudar els infants a aprendre a identificar i gestionar les emocions a partir de la imaginació i allò que contribueix a cultivar una infància plena i creativa. “Mitjançant la consciència emocional, aquesta història ressalta la importància de redescobrir i valorar la senzillesa de les petites coses”.  

La presentadora de l'acte, Núria Bonet, després de donar la benvinguda als assistents, va anar desgranant els detalls d'aquest llibre, tot conversant amb les autores i l'il·lustrador.

El perquè d'aquest llibre

L'Alba explicà que s'havien adonat que en el dia a dia, a les aules, s'ha perdut el valor de les petites coses. El llibre va enfocat en aquest sentit a posar en valor la imaginació, l'avorrir-se i les petites coses.

Per la seva banda, l'Imma afegí que volien també que el conte treballés les emocions, de manera indirecta. La protagonista del conte, fa un avió de paper, i quan el fa volar, aquest li fa desaparèixer totes les joguines. Llavors, la nena s'enfada i sent ràbia en aquell moment. En el llibre, intenten descriure en cada moment com se sent la protagonista, per que els nens aprenguin a identificar les seves pròpies emocions.

La publicació té també una intencionalitat pràctica, l'Alba destaca que intenten també presentar eines i estratègies per poder fer front a les emocions i tornar a la calma, que l'Imma detalla com, al final del conte, hi ha dues pàgines que han titulat "Parlem d'emocions", on hi ha un llistat de totes les emocions que la Shallet ha sentit dins el conte. Posen emfasi especial en la ràbia i la frustració, dues emocions molt intenses que "veiem que costa molt gestionar a les aules". De cada emoció, n'exposen la definició, com se sent la protagonista, i com hi actua, de manera que es pot crear un diàleg a l'escola i a la llar.

La Núria Bonet també va demanar al Valentí Gubianas com s'inspira per fer els dibuixos. Gubianes ho ha explicat com un intent de donar llum al text. El llegeix uns quants cops, entenent-lo i imaginant la narració. Gubianas reconeix que el que li ha agradat més és la idea de jugar amb una cosa tant senzilla com un avió de paper. Per la seva professió, habitualment il·lustra habitacions de nens i ha de pensar en moltes joguines, però en la realitat, quan els nens s'ho passen més bé és amb les més simples: cordills, capses, rocs....

Molts personatges de contes s'inspiren en persones reals de la vida mateixa. L'Alba Masana va explicar que s'ha inspirat en dos infants que ha conegut al llarg dels seus viatges arreu del món treballant en projectes de cooperació. Volia que el que havia après d'aquests nens es reflectis al llibre, ja que li han ensenyat especialment a valorar les petites coses. 

Després de la conversa amb les autores i l'il·lustrador, va arribar el moment de fer viure el conte, amb una lectura dramatitzada, a càrrec d'alguns dels assistents a la sala i que va ser seguida amb molt d'interès pel públic. Mentrestant, en directe, el Valentí Gubianes va agafar els retoladors i un gran full de paper per dibuixar la Shallet amb l'avió de paper.

La presentació va finalitzar amb les autores i dibuixant signant llibres mentres a fora de la biblioteca els més petits gaudien d'un taller de fer avions de paper.

"El secret de sucre" present al Sant Jordi solsoní

El proper dimecres 23 d'abril, diada de Sant Jordi, podrem trobar el conte de la Shallet i les seves emocions en una parada al passeig Pare Claret, on les autores el signaran a aquells qui ho desitgin.


Imma Masana (1968) fa més de 35 anys que és docent a Solsona i Alba Masana (1998), ho és des de fa quatre anys i actualment coordina experiències de voluntariat a l’Àsia i Àfrica. Formen equip, en aquest àlbum il·lustrat, amb Valentí Gubianas (Navàs, 1969) il·lustrador i pintor de murals. Ha firmat més d’un centenar de llibres infantils i ha col·laborat amb les revistes Tretzevents i Cavall Fort.