Els jaciments del Castellvell i Sorba mostren els seus secrets

Aquesta setmana ha finalitzat la campanya d'excavacions arqueològiques al Castellvell i a Sorba

Publicat el 20 de juliol de 2011 a les 15:44
El grup d'arqueòlegs al costat d'unes sitjes del poblat del Castellvell Foto: Ramon Estany

Aquesta setmana la trentena de joves arqueòlegs que han participat en la campanya d'excavacions que organitza cada any el Centre d'Estudis Lacetans han desat els rasclets, els pics i les pales fins l'any vinent, després de gairebé un més d'intens treball, reexcavant els jaciments del Castellvell d'Olius i el de Sant Miquel de Sorba, a Montmajor.
Ambdos jaciments formen part del Projecte de recerca Arqueològica sobre les estratègies d'ocupació del territori i la seva evolució a la comarca del Solsonès durant la Protohistòria i l'antiguitat.
Pel Centre d'Estudis Lacetans, l'entitat que coordina i organitza aquestes excavacions, ja és la XVI Campanya, i no deixa d'aportar contínues noves dades sobre els primitius pobladors de la comarca, tant en l'època medieval com en l'ibèrica.

A Sorba, són al segon any d'excavacions, i al Castellvell, en el quart any, queda al descobert   l'impressionant recinte enmurallat medieval, amb els habitatges de 6 per 4 metres disposats en bateria al voltant de la cisterna d'aigua i protegits per una torre de guaita, situada a la vessant sudoest. De fet, ja s'està arribant als nivells corresponents a l'època ibèrica, i per tant, ben aviat, es podrà copsar l'evolució d'aquest poblament al llarg de les diferents èpoques històriques.
Aquest jaciment, i el de Sorba, ja van ser documentats per Mn. Serra i Vilaró els anys 20 del segle passat, de manera, el CEL ha volgut recuperar restes i buscar nous vestigis, delimitant la ciutat i les restes. El pressupost teòric de la campanya d'aquest any per a cada jaciment és de 12.000 euros, que es finança amb subvencions i amb la col.laboració dels estudiants que treballen gratuïtament a canvi de formació, pràctiques i l'allotjament.
Malgrat les incomoditats d'aquesta feina, treballant sota el sol i la calor, "hem disfrutat", reconeix en Jordi Moner, arqueòleg del CEL responsable del Jaciment al Castellvell d'Olius.

  Prenent mides amb el topògraf Foto: Ramon Estany

 

Desenterrant el passat Foto: Ramon Estany