El Grup de Natura del Solsonès visita el jaciment paleontològic d'Odèn

Viatge al Triàsic

Publicat el 02 de juliol de 2024 a les 11:01

El diumenge dia 16 de juny el Grup de Natura del Solsonès va organitzar una sortida al Jaciment paleontològic d’Odèn de la mà de l’investigador de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, Josep Fortuny, també membre del GNS-CEL.


En Josep ens va fer tancar els ulls i vàrem viatge en el temps de 230 Milions d’anys en un mar interior que cobria tot el Solsonès i Catalunya. Ens va explicar que hi havia un mar d’aigües tranquil·les no gaire profundes on hi vivien varies espècies de peixos, mol·lusc i rèptils marins.

Detall d'un fòssil
Detall d'un fòssil


Ens va explicar que un home francès el 1964 va portar un peix fòssil d’Odèn cap a Bordeus on va anar a parar a la Universitat de Bordeus. Al saber d’aquesta troballa comencen les excavacions al 2010. Fins a dia d’avui ja han trobat més de 500 espècimens de peix entre les roques del Muschelkalk del Triàsic mitjà que tímidament treuen el nas prop del Montnou.

Detall de les capes de sediments
Detall de les capes de sediments


De tots els fòssils que van trobant el 95% són peixos, alguns Ictiosaures marins (rèptils anteriors als dinosaures) i alguns vivalbes. El peix més comú és el Peuropleurus nuptialis que veieu a la fotografia macro què vàrem poder fer en directe.


14 persones vam gaudir d’aquesta interessant sortida que ens apropa més a la riquesa geològica i paleontològica de la nostra comarca i ens aporta més patrimoni a conservar i admirar de la nostra terra.
Esperem seguir amb atenció els nous descobriments i que ens portin interessants notícies d’aquest bell indret dels Prepirineus.