

Una proposta innovadora que capgira les estratègies d’apropament a les arts contemporànies i que es crea en el marc de Gestions Creatives , un projecte que pretén generar espais d’inquietud en la formació de mestres enllaçant pedagogia i creació artística per tal d’obrir-nos a altres maneres de fer, mirar i sentir.
Llocs s’allunya de crear un objecte per a ser contemplat, per construir un procés viu de
creació. Un procés que possibilita endinsar-se en els matisos de l’encontre, la relació i la interacció. On el relat va emergint poc a poc en un procés lent d’escolta que va dibuixant aquells aspectes que de manera subtil apareixen del fer comú.
Llocs és un espai viu que es va transformant amb el diàleg i la interacció conjunta silenciosa, per fer visible el relat comú que emergeix de compartir un lloc, un temps i unes sabates, que ens ajuden a caminar creant narracions individuals en espais i temps compartits.
Llocs es crea lentament, en un acurat procés d’afinar context i relació, per possibilitar la creació de nous relats que dialoguen entre allò personal i allò comú. Un procés que possibilita entrar a conèixer nous llenguatges que traspassen la visualitat i on el to, el ritme, la direcció, la posició i el moviment esdevenen els principals eixos des dels quals orientar-se. Des d’aquesta pràctica i des del procés que genera, les persones implicades canviem de rol per submergir-nos en un procés creatiu conjunt que dialoga amb diferents dimensions de la creació, d’un mateix, del context i del procés col·lectiu.
Després de 8 setmanes viscudes de treball intens, 3 al Centre d’art la Panera i 5 a l’Espai expositiu de l’edifici Transfronterer de UdL, la peça inicial proposada per l’artista s’ha transformat en la peça titulada desENLLÀç. Una peça que emergeix del procés conjunt de treball en dos espais diferenciats. El Centre d’Art la Panera, que ha possibilitat respirar com un espai de difusió per a la creació ens permet despertar i generar unes primeres vivències de procés i creació; i l’Espai d’Exposicions Transfronterer de la Universitat de Lleida, on s’ha materialitzat el procés, individual i alhora col·lectiu, des de diferents àmbits creatius, com les arts visuals o la narració escrita.
desENLLÀç es la transformació de Llocs, viscut per un grup d’alumnes de 1er del
Grau d’Educació Infantil en Gestions Creatives que acompanyats per Marta Ricart ha
fet visible el relat comú que ha emergit d’un procés intens d’interacció, intercanvi i
comunicació.
En definitiva desENLLÀç és:
Un nosaltres
expectant que suspès,
baixa lentament
per dir tímidament alguna cosa
Un terra,
que tafaner,
creix per escoltar
i un punt mig,
l’encontre, veu i escolta.
Un eco rodó
que pren color
creant el to
que tenyeix
el sentit
de l’experiència
desENLLÀç Una proposta a cura de Marta Ricart En col·laboració amb l’equip de Gestions Creatives de la UdL i el Centre d’Art La Panera. Realitzada per: Alba Rodríguez, Carla Parramón, Carla Pons, Cristina Subirana, Desirée Belmonte, Emma Riera, Esteve Junqué, Gemma Obiols, Geraldine Gallego, Judit Julià, Laia Garriga, Laura Farran, Mar González, Anna Sarlé, Ona Verdés, Raquel Forcada, Laia Santamaria, Patricia Servat, Paula Figuerol, Laura Matute, Violeta Calvo, Sandra Rodríguez, Raquel Ortega, Berta Pons. Alumnes de primer curs del Grau en Educació Infantil Gestions Creatives de la UdL. Amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, La Universitat de Lleida i l’Alberg de Cultura Cal Gras.
Aquesta proposta de Marta Ricart, sorgeix després de sis anys de recerca de llenguatges de creació amb les persones en els que l’artista ha investigat formats interdisciplinars que capgiren les relacions que generalment creem amb les arts contemporànies. Aquest procés ha estat possible gràcies a la beca de recerca i la Creació del Departament de Cultura del 2010-2015. Ella proposa un llenguatge queparteix del procés creatiu i que situa l’acció en el centre d’un fer abstracte que possibilita l’emergència de relats comuns que es van materialitzant.
desENLLÀç es podrà visitar fins al 20 de maig a l’Espai Transfronterer de la Universitat de Lleida i al mes de setembre s’exposarà de nou al Centre d’art la Panera.