
Roger Mas no podria trobar al Ripollès millor escenari per actuar que l'era d'en Serralta. La construcció medieval de la Vila Vella de Sant Joan va reforçar el vessant més tel·lúric del cantautor solsoní en un recital d'intensitat creixent i que va viure un dels punts àlgids amb l'estrena d'una versió western del poema “Lo Comte Arnau” de Verdaguer.
La primera part del recital, inclosa en el Cicle de Representacions del Mite del Comte Arnau, va estar dedicada a les Cançons tel·lúriques (2008) amb especial atenció al repertori verdeguerià i el contrapunt genial d'“Els goigs de la Mare de Déu del Claustre de Solsona”. “La tradició no és arqueologia, és quelcom viu com un riu” va explicar un Roger Mas acompanya pel mestre Guitó al piano i una potent banda de guitarra, contrabaix i bateria-percussions.
El concert no va decebre als convençuts i, sobretot, va seduir als que coneixien poc l'obra d'un dels millors exponents de l'actual panorama musical actual. La primera part de reivindicació verdagueriana es va completar amb una versió “despullada” del Ball de l'Àliga de la Patum. Un intermedi a càrrec de la banda –amb Mas sortint i tot de l'era d'en Serralta- va donar pas a una segona meitat de recital de gran intensitat.
Enmig d'alguns dels temes de A la casa d’enlloc (2010) –el seu darrer disc-, el cantautor de Solsona va aconseguir sorprendre amb la seva interpretació del mite del Comte Arnau. El poema de Jacint Verdaguer es va convertir en una possible banda sonora de western –amb reminiscències de justa medieval- al ritme dels cavalls de “lo comte de Mataplana”: “un blanc com la gebre” i “l'altre fosc com lo pecat”.
Menció a part mereixen tres de les darrers cançons: “El dolor de la bellesa”, “Benvinguts al cul del riu” així com l'habitual –i imprescindible- reivindicació de Francesc Pujols. I, per acabar, una nova dosi de “Lo Comte Arnau”, estrenada i encarregada per l'ocasió.

Agenda del Cicle de Representacions del Comte Arnau
Dissabte 21 de juliol
Estrena de l'espectacle “Terra de monestirs” amb la Cobla de Farners. Claustre del Monestir (22:00)
Dissabte 28 i diumenge 29 de juliol
Mercat del Comte Arnau. Vila Vella (10:00)
Dissabte 4 d'agost
Pyrene, espectacle de dansa de l'Esbart Sant Martí de Barcelona. Claustre del Monestir (22:00)
Divendres 3, 10, 17 i 24 d'agost
Sopar i espectacle Alimentem el Mite. Era d'en Serralta (21:30)
Dissabte 18 d'agost
Caminada nocturna “Cercant les petjades del comte Arnau”. Absis del Monestir (21:00)