
Fa 30 anys, el 30 d'abril de 1983, Solsona es vestia de gala per acollir els actes festius com a 24a Ciutat Pubilla de la Sardana.

Els actes es van iniciar el dissabte 30 d’abril a les 7 de la tarda, amb una audició de sardanes a càrrec de la Cobla Ciutat de Solsona. A les 10 de la nit, a la Sala Xelsa, va actuar l’Esbart Dansaire de Sant Cugat que oferí un recull de danses i ballets populars.
Però el gruix central de la celebració va ser l’endemà, diumenge 1 de maig, diada de proclamació del Pubillatge.
Els trabucaires despertaven als solsonins i solsonines a dos quarts de nou del matí amb la Cercavila i, tot seguit, a les nou, a la Catedral, tenia lloc la missa del sardanista, on durant l’Ofertori, es ballà una sardana a càrrec d’un grup de grans i un d’infants.
A les 10, a la Plaça Major, es procedí a la proclamació de Solsona, com a Ciutat Pubilla de la Sardana 1983, per la Institució de l’Obra del Ballet Popular. La Carme Masdenpinós i Suñé va ser designada Pubilla Universal de la Sardana, i es lliuraren les Claus de la Ciutat.
A 2/4 d’11, a l’Ajuntament, es descobrí una Placa Commemorativa que encara podem veure al vestíbul de l’edifici.
A les onze, arribava la XVII Caravana de la Flama de la Sardana, al monument situat al Vall Calent. Allí s’encengué la Flama i es traspassaren les arres del pubillatge, tot inaugurant el monument. Aquest va ser el moment d’una audició de sardanes, al voltant del monument amb la Cobla Ciutat de Solsona.
A les 12, al cinema París, es presentava la Pubilla Universal de la Sardana i les seves Donzelles d’Honor, en un acte que va comptar amb l’actuació de l’Orfeó Nova Solsona que interpretà “L’emigrant” d’Amadeu Vives, “Les flors de Maig” de Josep A. Clavé, “Juntes les mans” d’Agustí Borgunyà, i la “Sardana de Solsona”, de Joan Roure.
Seguidament, la Cobla Selvatana oferí un concert de sardanes, amb una primera part en que es pogué escoltar “Per tu ploro” de Pep Ventura, “Pregària” de Ramon Serrat, “La meva rosa” de Raimon Sabater, “Recordant Vic” de Joaquim Serra, “Tarda de Maig” de Narcís Costa i la “Glosa: Recordança” de Joan Pons. A la mitja part tingué lloc un acte acadèmic en que es llegí la lliçó magistral a càrrec de Ramon Gualdo i Montanyà, el Missatge al món sardanista del bisbe Pere Casaldàliga i la presentació del cartell de premis i guardons del Dia de la Sardana, patrocinats per la Generalitat de Catalunya, sota els auspicis de l’Obra del Ballet Popular.
A continuació, prosseguiren les sardanes, amb una segona part en que es pogué escoltar “La Plaça d’Amer” de P. Fontàs, “Tenora enyorada” de M.S. Puigferrer, “El bac de les Ginesteres” d'E. Toldrà, “Esclats de joventut” de V. Bou, la “Glosa: Tríptic de records” de F. Martínez Comin i l’estrena de la sardana “Solsona, ciutat pubilla” de Joan Roure.
Els darrers actes d’aquesta jornada festiva van ser un dinar de germanor a l’Hotel Gran Sol i una ballada de sardanes a la Plaça Major, a les 6 de la tarda, a càrrec de les cobles Ciutat de Solsona i Selvatana.
A les 8 del vespre, els Trabucaires van acomiadar la festa amb les seves típiques galejades.
Autors del Monument a la Sardana: Cuadrench-Davins-Freixes
Lliçó magistral: Ramon Gualdo Montanyà
Missatge: Pere Casaldàliga
Sardana del Pubillatge: Joan Roure i Jané
Pubilla Universal: M. del Carme Masdenpinós i Suñé
Medalla mèrit: Pere Puig Zabala



