
Aquesta divendres a la tarda a la sala de plens del consistori solsoní s’ha sentit a parlar, per primera vegada, en basc, aragonès i occità, a més de català. Ha estat amb motiu de la rebuda que l’Ajuntament ha ofert als participants i l’organització de la Trobada d’Escriptors al Pirineu, que en la seva divuitena edició enceta a Solsona una nova etapa en baixar al Prepirineu.
“Aquest any demostrem que no només entenem el Pirineu des dels extrems est a oest, sinó també de nord a sud”, ha posat en relleu Ramon Sistac, president del Grup d’Estudis de Llengua i Literatura de Ponent i el Pirineu, organitzador de la convocatòria juntament amb el Consell Cultural de les Valls d’Àneu. La voluntat que mou aquesta iniciativa, segons ell, és que “la literatura reverteixi sobre el territori que l’ha generada”.
Un dels objectius d’aquesta estada a Solsona, que s’allargarà fins diumenge, és el de beure de diversos paratges, tradicions, costums i la gastronomia del Solsonès com a font d’inspiració per plasmar posteriorment en una obra coral de relats curts que es publicarà l’any que ve. Els deu escriptors d’aquesta edició són Yolanda Arrieta, Susanna Barquín, Vicent Borràs, Llorenç Capdevila, Jordi Coca, Pau Faner, Jan Ganhaire, Albert Guiu, Joan Rendé i Miguel Santolaria.
La regidoria de Cultura de Solsona oferirà als autors una sèrie de visites guiades per conèixer el nucli antic i espais museïtzats solsonins, però també altres racons del Solsonès, com la Vall d’Ora, Sant Esteve d’Olius, el Santuari de Pinós i el del Miracle. Però, a més, tal com remarca l’alcalde, “tenint present que la cultura solsonina és indestriable del patrimoni festiu i que la nostra voluntat és posicionar-nos com a ciutat gegantera per excel·lència”, els participants seran testimonis dels ballets de la plaça Major el diumenge de Corpus, mesclats entre el públic.
L’acte públic d’obertura de la Trobada tindrà lloc demà, dissabte, a 2/4 de 8 del vespre a l’auditori de la sala polivalent. S’hi projectarà un videoreportatge, titulat L’esperit d’Àneu. Les Trobades d’Escriptors al Pirineu, obra d’Aleix Gallardet, i s’hi presentarà l’antologia literària del Solsonès Serenament, de la rel cap al cel, curada pel professor Eugeni Barniol. Així mateix, sortirà a la llum el llibre de l’edició anterior del certamen, amb relats pirinencs sobre la memòria històrica.