
Solsona (ACN).- Els arxius audiovisuals històrics del Carnaval de Solsona seran més accessibles després que s'hagin digitalitzat quinze anys de filmacions, els compresos entre el 1972 i el 1986. Fins ara, aquest material es trobava únicament en els formats de l'època, súper 8 i 8 mil·límetres, i a més, segons ha explicat a l'ACN el director de l'Arxiu Comarcal, Jordi Torner, algun dels films ja es trobava en força mal estat de conservació. Per això, el Consell Comarcal i l'Arxiu han decidit restaurar i digitalitzar tots aquests continguts. Pel president de l'Associació de Festes del Carnaval, Pere Obiols, es tracta d'un "testimoni únic de l'evolució de la festa, però també de la societat solsonina dels anys setanta".
El Consell Comarcal del Solsonès, l'Arxiu Comarcal i la Comissió de Festes del Carnaval han dut a terme un projecte per restaurar i digitalitzar els continguts audiovisuals del Carnaval de Solsona, des del 1972 fins el 1986. Es tracta de pel·lícules d'aproximadament uns 25 minuts de durada que, fins ara, només es podien consultar en els formats 8 mil·límetres i súper 8. El director de l'Arxiu, Jordi Torner, ha explicat que feia temps que els preocupava l'estat de conservació de les pel·lícules, ja que "amb el temps es ressequen i hi ha el perill que les cintes es fragmentin".
Per això, els impulsors de la iniciativa van iniciar un procés que s'ha allargat durant un any i ha consistit en convertir les pel·lícules del format de l'època en el digital. Per Torner, l'actuació tenia dos objectius: conservar amb bones condicions tot el material audiovisual i "difondre i poder utilitzar tot aquest patrimoni". La intenció de l'Associació de Festes del Carnaval és que tot el material estigui disponible en format DVD perquè tots els veïns de Solsona hi puguin accedir.
Una mostra de cartells antics del Carnaval de Solsona Foto: ACN

Un testimoni de la societat de l'època
El Carnaval de Solsona compta, des d'ara, amb material audiovisual digitalitzat de tots els anys de la festa, a excepció d'un, des de la seva recuperació el 1971. "Tenim material audiovisual ininterrompudament des de gairebé el primer any de Carnaval i això permet veure l'evolució de la festa des de la plena dictadura franquista fins a l'actualitat", ha detallat el president de l'Associació de Festes del Carnaval.
Segons Obiols, les pel·lícules més antigues mostren un Carnaval "molt senzill i amb poques persones disfressades" i també s'hi veuen els primers gegants però, sobretot, "s'hi veu la il·lusió i la voluntat del poble de desfogar-se en plena dictadura, recuperar una festa que fins llavors havia estat prohibida i manifestar-se en plena llibertat". "Sovint es diu una de les parts importants de la transició democràtica a Solsona va ser el Carnaval perquè va permetre a la gent expressar-se en català o fer un sermó crític amb les autoritats en català" , ha apuntat Obiols.
De la seva banda, el director de l'Arxiu ha explicat que les filmacions també són un testimoni de la societat de l'època i de la transformació de l'urbanisme de la ciutat. "Les imatges ens permeten veure com ha evolucionat la manera de vestir de la gent o les modes, però també com han canviat els carrers i places", ha detallat Torner, qui ha afegit que les explicacions de les pel·lícules i la manera com estan muntades també mostren "els elements irònics i d'humor de la festa".
Una festa amb història
El Carnaval de Solsona, declarada festa d'interès turístic nacional, destaca per la seva originalitat respecte les altres festes de carnaval del país. Les disfresses han estat substituïdes per bates de diferents colors i els Gegants Bojos, juntament amb la Penjada del Ruc, són alguns dels elements més singulars de la festa. La joventut de Solsona va recuperar la festa l'any 1971, després d'estar prohibida durant 35 anys per odre del general Franco. Un dels trets distintius de la festa i que s'ha mantingut immòbil des de la seva restauració són els elements crítics i satírics amb l'actualitat política, "el dia que el Carnaval de Solsona perdi la crítica ja no serà el nostre carnaval", ha expressat Obiols.
