Empresaris, joves i institucions de Solsona coincideixen en la necessitat de fomentar l’emprenedoria

Lluís-Xavier Gonzàlez anuncia que l’Ajuntament establirà algun tipus d’ajut per a les empreses que creïn ocupació de llarga durada

Publicat el 07 de juliol de 2012 a les 20:27

S’ha de fomentar l’emprenedoria entre els joves del Solsonès i cal aprofitar els recursos propis del territori. Aquestes són algunes de les conclusions en què han coincidit aquesta tarda els representants d’Empresaris per al Solsonès, Joventut Solsonina, Casal Popular La Fura i les àrees de Promoció Econòmica de l’Ajuntament i el Consell Comarcal que han participat al col•loqui “Atur juvenil i territori”, organitzat a la plaça Major en el marc de la Solsona Co Party. 
 
Entre les oportunitats laborals per explotar, s’han identificat el turisme, concebut majoritàriament com un eix bàsic –excepte per a La Fura, que és del parer que fa dependre excessivament l’economia de l’exterior–; el sector ambiental; l’agroalimentari; el forestal –entre d’altres, per la biomassa–, i les eines TIC. 
 
Joventut Solsonina proposa la “creació d’una borsa de treball de joves que estigui ben articulada, de fàcil accés tant per a la demanda com per a l’oferta, pública i privada, de tot el món laboral del Solsonès” , tal com han exposat Marc Barbens i Marcel Riu. 
 
El model empresarial pel qual advoca Empresaris per al Solsonès es basa en l’emprenedoria dels autònoms, que “desenvolupen la seva idea i van creixent” , tal com ha assenyalat el president de l’entitat, Miquel Àngel Montaner. “Aquesta no és una comarca de grans empreses”, ha recordat. Aprofitant els ressorts de la comarca, aquí “hi ha moltes oportunitats, però ens les hem de crear nosaltres”, ha dit Montaner. En el mateix sentit, Esteve Algué, conseller comarcal de Promoció Econòmica, ha afirmat que “no ens ha de fer por ser empresaris. Per això cal fomentar que els joves creïn la seva pròpia empresa”. 
 
Marc Barrera, de La Fura, aposta per “l’autoocupació dels joves”. El sector primari és un dels que s’auguren amb més sortida per a molts habitants de la comarca, i la creació de cooperatives és una de les opcions que l’entitat més defensa. Alguer Vendrell, de la mateixa entitat, ha posat èmfasi en la idea de concebre un model econòmic construït a partir de sostenibilitat i la justícia i l’ètica dels negocis, i ha posat l’accent en la creació d’una “xarxa de producció, distribució i consum pròpia del Solsonès”.   
 
Formació i convenis Escola-Empresa
 
La formació i els convenis Escola-Empresa són dos factors que tots els ponents del col•loqui també han coincidit a ponderar. Ignasi Farràs, d’Empresaris per al Solsonès, ha apuntat la necessitat de programar una formació més flexible i diversificada, en funció de les necessitats de les empreses. Tal com ha explicat el regidor de Promoció Econòmica, Lluís-Xavier Gonzàlez, des de la Taula de Formació Professional impulsada per la regidoria d’Educació, s’està treballant en la “detecció de les vacants empresarials que hi ha a la comarca i les necessitats formatives que tenen les empreses per cobrir aquestes vacants”, i, a partir d’aquí, estudiar l’oferta formativa que es requereix per adaptar-se al mercat laboral. 
 
Durant el primer semestre d’enguany s’ha destruït un 13 per cent d’ocupació juvenil a la comarca. Per aquest motiu, si bé la crisi és global, Lluís-Xavier Gonzàlez ha defensat que “les administracions també hi han de fer alguna cosa” . Entre altres mesures, a banda d’oferir orientació i formació, el regidor ha anunciat que l’Ajuntament de Solsona introduirà en les taxes per al 2013 algun tipus d’ajut o bonificació per a les empreses que creïn ocupació de llarga durada. Aquest ajut serà superior si s’emmarca en sectors estratègics i si es contracten joves. 
 
Per tal de guanyar competitivitat a mitjà termini, els empresaris consideren clau fer arribar la xarxa de fibra òptica a Solsona i urbanitzar sòl industrial. Així mateix, Ignasi Farràs ha subratllat la necessitat de “lluitar contra la indústria submergida, que està fent mal a la comarca i representa una competència deslleial per a la indústria legal”. La Fura proposa, per la seva banda, una planificació econòmica dirigida per les administracions fonamentada en la participació ciutadana; el foment de l’ocupació pública, i el plantejament de models d’empresa més justos, com per exemple les cooperatives.   
 
El col•loqui sobre atur juvenil i territori ha estat la convocatòria més reeixida de la Solsona Co Party, la jornada central del procés participatiu del Pla director de promoció econòmica de Solsona. A banda d’això, al llarg del dia d’avui s’han dut a terme tallers per a diferents col•lectius i s’han recollit idees ciutadanes sobre la Solsona 2012-2022 en diferents punts del municipi.