
Sant Llorenç de Morunys (ACN).- El propietari forestal de Sant Llorenç de Morunys (Solsonès) que vol fer pagar les persones que entrin a la seva finca per collir bolets ha posat en marxa una ruta micològica de cinc quilòmetres juntament amb el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya. El recorregut compta amb fitxes explicatives sobre el tipus de bolets que es poden trobar a la finca, les seves qualitats o les diferències entre les varietats tòxiques i les bones. El propietari de la finca, Josep Pintó, ha explicat a l'ACN que la seva voluntat és "desvincular" el recorregut de la proposta de fer pagar per collir bolets. Tanmateix, ha dit que hauran d'estudiar les possibilitats de cara l'any vinent, ja que enguany "no hi ha bolets".
Des de fa uns dies, a la finca que Josep Pintó té a Sant Llorenç de Morunys s'hi troba un cartell a l'entrada on s'hi pot llegir 'Aprofitament de bolets, Prohibit recol·lectar sense autorització'. A més, una tanca barra el pas de manera simbòlica. Segons va avançar l'ACN a mitjans de setembre, Pintó vol fer pagar per collir bolets a la seva finca de 220 hectàrees del Solsonès. Tot i això, l'empresari ha afirmat que a causa de la manca de bolets la iniciativa no es posarà en marxa fins l'any vinent.
El projecte que ja s'ha posat en funcionament és una ruta micològica per la finca de Pintó que ofereix informació diversa sobre els bolets que s'hi poden trobar, les qualitats, el seu habitat o les diferències entre les varietats tòxiques i les bones. El recorregut s'ha elaborat conjuntament amb el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) i segons ha explicat el micòleg del centre, Juan Martínez, s'han instal·lat quatre panells explicatius, més de 400 fletxes que marquen el recorregut, 60 fites i 11 fitxes descriptives dels bolets que s'hi poden trobar.
Martínez ha destacat que es tracta de la primera experiència d'aquestes característiques que es fa a Catalunya i que l'objectiu és principalment "donar a conèixer els diferents habitats que hi ha a la finca i els bolets que s'hi produeixen" i també "fer pedagogia". El micòleg ha destacat que és important que es pugui controlar la gent que visita la finca "ja sigui de pagament o no" i que la voluntat és que els visitants, de cara a l'any vinent, puguin recollir els tiquets d'entrada a l'Hotel Monegal, propietat de Josep Pintó, o també a l'Ajuntament de Sant Llorenç de Morunys i als comerços del poble.
La ruta micològica es complementa amb un seguit de finques experimentals que estudiaran la producció de bolets i la seva qualitat Foto: Mar Martí-ACN
Finques experimentals
Un altre dels projectes associats a la ruta micològica és la instal·lació de finques experimentals a la propietat de Pintó. El CTFC ha ocupat tres parcel·les per fer un seguiment de la producció i la diversitat de bolets. Segons ha explicat Martínez, faran un seguiment setmanal dels terrenys "per comprovar com funciona la temporada de bolets en cada moment". Amb aquestes dades, podran decidir "quina quantitat de bolets poden recollir els visitants i quanta gent pot accedir a la finca".
A una d'aquestes parcel·les, el Centre Tecnològic hi farà "gestió forestal", ha destacat Martínez. Segons ha detallat el micòleg, es faran tales d'arbres de diferents intensitats per "demostrar a la gent que tallar un bosc pot ser beneficiós pels bolets". Segons Martínez, "si es talla bé, el primer any no sortiran bolets, però està demostrat que amb el temps augmenta la producció". En aquest sentit, Martínez ha afegit que amb aquest projecte també es vol fer "pedagogia" perquè "la gent entengui que gestionar el bosc és necessari per poder evitar els incendis".
Gestió forestal
Josep Pintó ha destacat que la raó principal que l'ha portat a voler fer pagar per collir bolets és "educar i fer pedagogia". Segons el propietari forestal, els boscos són "un medi amb vida pròpia" i "hem de ser conscients que nosaltres som intrusos i el nostre pas ha de tenir el mínim impacte possible". A més, segons Pintó, la majoria de boscos de Catalunya són privats i, per tant, "s'ha de respectar la voluntat dels propietaris".
Els terrenys propietat de Pintó "fa quaranta anys que no s'hi fa gestió forestal", ha destacat el mateix propietari, i "s'han anat empobrint", de manera que "l'únic horitzó que tenen és el foc". A més, Pintó ha denunciat que les finques avui dia "no donen cap benefici i no aporten cap renda, només complicacions". Pintó ha afegit que els propietaris "són els responsables d'allò que li passa a un tercer a casa teva" i "si algú es fa mal a la finca si hi ha un allau de visitants et poden demanar responsabilitats".
Per aquests motius, Josep Pintó considera que els bolets són un recurs molt important per explotar i que poden ajudar a "gestionar els boscos". Segons Pintó, territoris com el Solsonès, que són eminentment forestals, "hauran de donar la cara al bosc i treure'n rendiment, ja que no tenen cap altra cosa". A més, l'empresari ha afirmat que hi ha altres territoris de l'Estat que han tirat endavant experiències similars a aquesta que han tingut èxit.
