
Aquesta passada setmana el Centre Sanitari gestionat pel Consell Comarcal va presentar al Solsonès el programa “Pacient Expert”. Davant d’una trentena de pacients es va fer una sessió informativa per explicar en que consisteix i com s’articula aquesta nova iniciativa, que ja es desenvolupa en altres zones de Catalunya amb alts índex de satisfacció. En el cas del Solsonès la malaltia que s’abordarà en aquest nou programa serà la diabetis mellitus tipus 2.
La responsable del Programa Pacient Expert Catalunya, Assumpció González, va explicar que aquesta nova eina està basada en experiències desenvolupades en altres països, com Gran Bretanya, que han generat evidència científica sobre els seus efectes positius per a la salut. El programa té com finalitat millorar la comprensió de la malaltia crònica per part dels pacients, mitjançant la transferència i l’intercanvi de coneixements del pacient expert amb la resta de pacients, promoure canvis d’hàbits que millorin la qualitat de vida i la convivència amb la malaltia com una part més del procés assistencial.
El paper del pacient expert
El pacient expert és aquella persona afectada per una malaltia crònica que es capaç de responsabilitzar-se’n i tenir-ne autocura, sabent identificar les símptomes, respondre-hi apropiadament i adquirir habilitats que li ajudin a gestionar l’impacte físic, emocional i social de la patologia, millorant així la seva qualitat de vida.
La persona que assumeix el rol de pacient expert es tria entre el grup de pacients afectats d’una determinada malaltia crònica i ha de complir criteris de voluntarietat, capacitat d’autocura i absència de discapacitats psicofísiques. La formació inicial del pacient expert la realitzen els professionals sanitaris del propi equip d’atenció primària, que actuaran després com a observadors.
La proximitat que ofereix el pacient expert és clau per a la transmissió de coneixements i bons hàbits
Un dels aspectes nuclears i diferenciadors d’aquest model és el fet que el pacient expert conductor de les sessions ha viscut en primera persona els símptomes i els problemes que es tracten; la qual cosa el col·loca en una posició de privilegi per parlar a altres persones que han patit les mateixes experiències.
Durant les sessions, el professional sanitari (metge, infermera o treballador social) passa a desenvolupar un paper d’observador no participant. Per a cada patologia, el Programa Pacient Expert Catalunya consta de 9 sessions d’una hora i trenta minuts de durada, al llarg d’uns dos mesos i mig. Les sessions inclouen una part teòrica i una altra de pràctica. El nombre de participants es limitat amb la finalitat de garantir una comunicació fluida i efectiva entre els participants del grup.
La directora mèdica del Centre Sanitari del Solsonès, Begoña López, valora molt positivament l’adopció del Programa Pacient Expert “atès que és una estratègia proactiva per fomentar la confiança i la motivació dels malalts crònics a través de la proximitat del pacient expert amb la resta del grup” . A més, López afegeix que “cal canviar l’educació sanitària molt dependent del professional i amb un cert caràcter paternalista, cap a una altra en què el pacient és més autònom”.
