
El consistori solsoní va donar llum verd dijous al vespre al compte general del pressupost de l’exercici del 2010. Segons l’informe de l’àrea d’Intervenció, els números posen de manifest que la situació financera de les arques municipals és equilibrada i “compleix l’objectiu d’estabilitat pressupostària” .
El regidor d’Hisenda, Salvi Nofrarias, assenyala que “estem dins d’uns paràmetres normals” i destaca com a indicador positiu de la situació financera de l’Ajuntament el nivell d’endeutament, que se situa al 55,20%. Nofrarias ha recordat que la Generalitat permet als consistoris endeutar-se fins al límit del 110% i que per poder demanar préstecs el Govern exigeix un sostre del 75%. Un altre paràmetre que ha posat de relleu el responsable municipal d’Hisenda és l’estalvi net, que és positiu i se situa al 2,89%. En tancar el 2010, el resultat pressupostari va ser positiu amb 139.857 euros i l’estat de romanent de tresoreria també va resultar positiu amb 817.193 euros. Quant a l’endeutament, el saldo viu de préstecs és de 3,6 milions.
Per a Salvi Nofrarias, aquests números són fruit d’un “esforç notable de control i contenció de la despesa els darrers quatre anys, a causa de la reducció dels ingressos” , que ha fet possible que l’Ajuntament hagi mantingut des del passat mandat “paràmetres sempre positius” . El consistori espera poder continuar amb la mateixa dinàmica “sempre que no es traspassin a l’Ajuntament competències que no li corresponen i sense la dotació financera necessària” , matisa Nofrarias. El regidor d’Hisenda fa referència a la gestió de la depuradora municipal. Segons ha explicat l’alcalde, David Rodríguez, des que es va posar en marxa la nova depuradora, el novembre del 2009, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) es va fer càrrec de la concessió de la gestió en període de prova durant un any, termini que s’ha prorrogat fins a finals d’aquest any. La Generalitat va proposar al consistori “crear un ens supramunicipal per gestionar la depuradora de Solsona juntament amb les que hi ha o s’han de crear en altres municipis de la comarca per tal d’optimitzar recursos” . Malgrat això, “hi havia alguns alcaldes que no ho veien de bons ulls i el procés va quedar parat” , apunta Rodríguez. Per tant, l’opció més viable semblava que la pròpia ACA tragués a concurs la gestió d’aquestes depuradores. Recentment, la Generalitat s’ha posat en contacte amb l’Ajuntament i els ha comunicat que “davant la difícil situació econòmica” d’aquest organisme públic, ha de licitar-ho el consistori. Aquest fet, sumat a l’endarreriment dels pagaments de l’Agència Catalana de l’Aigua a alguns municipis, fa preveure als responsables municipals solsonins que suposi una càrrega per a les arques municipals per a l’exercici en curs. Si fos així, el responsable d’Hisenda pronostica que els resultats dels comptes del 2011 “seran desastrosos” en tant que aquesta despesa és “inassumible” pel consistori.