
Ple del Consell Comarcal Foto: Ramon Estany
El Ple del Consell Comarcal ha aprovat per unanimitat el reglament de participació impulsat per ApS-CUP i consensuat per totes les forces polítiques.
Aquest reglament pretén impulsar polítiques de participació i democràcia directa per tal de superar els dèficits de participació en els òrgans del Consell Comarcal. D’aquesta manera, es permetrà a entitats i col·lectius presentar mocions al Ple i intervenir oralment al Ple i la Consell d’Alcaldes.
Per tal de presentar mocions, precs i preguntes, es requerirà adreçar-les per escrit a la presidenta almenys 10 dies naturals abans de la sessió. Les intervencions s’hauran de realitzar a través d’un representant i inclouen la lectura i argumentació de mocions, realitzar preguntes o precs al Ple del Consell Comarcal i presentar propostes d’interès comarcal al Consell d’Alcaldes.
El reglament també insta al consell comarcal a informar de les dates dels plens ordinaris, les sessions informatives i les reunions del consell d’alcaldes amb antelació suficient per poder exercir el dret a participació.
Finalment, estableix un torn obert de paraula tan als plens del consell comarcal com a les reunions del consell d’alcaldes per tal que els habitants de la comarca assistents puguin realitzar comentaris, preguntes o propostes a títol individual. Aquestes intervencions – un màxim de 3 per sessió-, també es realitzaran a la finalització de les sessions, amb una durada màxima de 5 minuts cada una i amb dret a rèplica i contrarèplica.
Així mateix, Marc Barbens, del PDeCat, va demanar que s'afegís aquesta participació a la Junta del Centre Sanitari, i que hom hi pugui fer preguntes i intervencions. La presidenta del Consell Comarcal manifestà que veu bé aquesta proposta i traslladà la petició a la Junta del Centre Sanitari.

El conseller comarcal representant de la CUP va llegir la proposta Foto: Ramon Estany
Desenvolupament de la proposta de participació
Dret de presentació de mocions, precs i preguntes per part de les entitats, associacions i col·lectius als plens del consell comarcal.
2.1 El Consell Comarcal reconeix el dret de les entitats, associacions i col·lectius de la
comarca de presentar mocions, precs i preguntes al ple del consell comarcal.
2.2 El procediment per a poder presentar mocions, precs i preguntes al ple serà el següent:
• Serà requisit indispensable per poder fer ús d'aquest dret adreçar la moció, prec
o pregunta per escrit a la presidenta/president almenys 10 dies abans de la
sessió informativa.
• La presidenta/president comunicarà la decisió a la titular de la petició 1 dia abans
de l'inici de la sessió plenària.
2.3 Les preguntes seran resoltes durant el mateix ple, si és possible.
Dret d'intervenció oral de les entitats, associacions i col·lectius als plens del consell comarcal i a les reunions del consell d'alcaldes.
3.1 El Consell Comarcal reconeix el dret d'intervenció oral als plens del consell comarcal
i a les reunions del consell d'alcaldes a entitats, associacions i col·lectius de la comarca
a través d'un representant, per tal de permetre que aquestes incideixin d'una forma més
directa en la presa de decisions dels òrgans comarcals.
3.2 Durant aquesta intervenció les entitats, associacions i col·lectius, per mitjà d'un
representant, podran fer els comentaris que considerin pertinents, llegir i argumentar
una moció presentada o realitzar una pregunta o prec al ple del consell comarcal. Pel
que fa al consell d'alcaldes podran fer els comentaris pertinents i presentar propostes
d'interès comarcal.
3.3 El procediment per poder participar al ple i al consell d'alcaldes serà el següent:
• Serà requisit indispensable per poder fer ús d'aquest dret al ple del consell comarcal del Solsonès adreçar una petició per escrit a la presidenta/president almenys 10 dies naturals abans de la sessió del ple ordinari en què es demani la intervenció.
• Serà requisit indispensable per poder fer ús d'aquest dret al consell d'alcaldes del Solsonès adreçar una petició per escrit a la presidenta/president almenys 10 dies naturals abans de ser convocat per la presidenta/president del consell comarcal.
• La presidenta/president comunicarà la decisió presa a la titular de la petició 1 dia abans de l'inici de la sessió plenària o de la reunió del consell d'alcaldes.
• Amb l'autorització prèvia de la presidenta/president, aquest dret l'exercirà un representant de l'entitat, associació o col·lectiu sol·licitant, mitjançant una intervenció no superior a deu minuts a la finalització del ple o del consell d'alcaldes i una vegada aixecada la sessió.
3.4 El consell comarcal informarà, a través dels canals oportuns, a les entitats, associacions i col·lectius de la comarca de la data del ple del consell comarcal, així com de la reunió del consell d'alcaldes amb antelació suficient per poder exercir el dret de participació.
3.5. En un mateix ple del consell comarcal o reunió del consell d'alcaldes hi podran intervenir, com a màxim, 3 entitats/associacions/col·lectius.
Torn obert de paraula en els plens del consell comarcal i reunions del consell d'alcaldes.
4.1 Al final de cada sessió d'un ple del consell comarcal i d'una reunió del consell d'alcaldes s'obrirà un torn obert de paraula per tal que els habitants de la comarca assistents puguin realitzar els comentaris, les preguntes o les propostes que considerin pertinents.
4.2 Les intervencions tindran una durada màxima de 5 minuts per cada persona amb un màxim de 15 minuts total d'intervencions per cada ple i per cada reunió del consell d'alcaldes, amb dret a rèplica i contrarèplica.
4.3 Correspon a la presidenta/president moderar aquest torn de paraules.
4.4 Les preguntes es respondran, en la mesura del possible al mateix ple del consell comarcal o reunió del consell d'alcaldes, i si no fos possible durant la següent convocatòria ordinària dels òrgans comarcals.