El centre ofereix a l’alumnat d’ESO escollir la llengua francesa dins de la franja d’optatives, segons marca el currículum DECRET 175/2022, de 27 de setembre de 2022. Els estudiants aprenen la llengua francesa en lloc de cursar altres matèries optatives al llarg dels quatre anys de l’ESO, d’aquesta manera acaben l’etapa tenint el coneixement de quatre llengües (català, castellà, anglès i francès) i amb un nivell de B1 segons el Marc europeu de llengües ja que presentem l’alumnat al Delf Scolaire. La valoració que en fa l’alumnat i en especial una alumna d’aquestes, la Sara Caball Vilaseca, “és molt positiva perquè van aprenent una llengua més, tot i que són conscients que deixen de poder ampliar coneixements amb les altres optatives de cara al batxillerat”.
.jpg)
Des del Castellvell, febrer de 2023, l’alumnat francès i solsoní
Tanmateix, quan l’alumnat arriba als estudis postobligatoris pot continuar ampliant el coneixement de la llengua francesa, tot i fer una de les quatre modalitats de batxillerat: Social, Humanístic, Científic o Tecnològic. També poden optar per cursar el batxillerat en francès i obtenir així el títol de batxillerat i el de la Llengua Francesa en el nivell de B2; d’això se’n diu cursar el batxibac o Baccalauréat. El programa batxibac permet als alumnes de batxillerat obtenir la doble titulació batxillerat-baccalauréat si cursen un terç de l'horari en llengua francesa, incorporen al seu currículum les matèries Llengua i Literatura Franceses i Història de França, fan el treball de recerca en francès i superen una prova externa específica. Aquest curs escolar 2023-2024 en són un total de 14 alumnes cursant el batxibac a l’Institut Francesc Ribalta de Solsona. La seva valoració és positiva, tal com ens explica la Laia Mujal Pons: ”Perquè creu que és una oportunitat a l’hora de cursar estudis universitaris donat que disposes d’una altra llengua i perquè l'aprenentatge és en grups molt reduïts”.

Sara Caball Vilaseca, alumna de 4t d’ESO
Segons el currículum del batxillerat-baccalauréat, cal integrar els continguts d'almenys una altra matèria en francès que reforci la competència lingüística en aquesta llengua o es pot fer un treball de recerca en francès o una estada d'estudis o bé en una empresa a França per un període mínim de dues setmanes o també hi ha l’opció d’un exercici del voluntariat en una entitat cultural o social de llengua francesa a Catalunya, per un període equivalent a 140 hores. Per això, el nostre centre opta per fer l'intercanvi escolar lingüístic i cultural entre l'Institut Francesc Ribalta (Solsona) i el Lycée Ernest Bichat (Lunéville, França), que ja va començar el darrer curs 2022-2023. Hi van participar els/les alumnes de 1r i 2n de batxibac (batxillerat i Baccalauréat) i els alumnes de francès de 4t d'ESO. Es van crear molts vincles entre alumnat i professorat, fet que va provocar un augment del nivell de francès del nostre alumnat i també la seva motivació per millorar-lo i conèixer més a fons la cultura francesa. Alhora, ens va permetre practicar el castellà tot mostrant i valorant el nostre patrimoni cultural i lingüístic català.

Laia Mujal Pons alumna de 2n de Batxillerat-Baccalauréat
Per tant, enguany hi tornem! 24 alumnes i 3 professores de l'Institut Francesc Ribalta fem una estada a Lunéville (França), on ens acolliran les famílies de l'alumnat de castellà del Lycée Ernest Bichat des del 27 de setembre al 4 d'octubre. Aniran a les classes on van els nostres corresponents francesos, visitaran les ciutats de l'entorn i viuran una setmana a la francesa, seguint els seus horaris, activitats i costums.
Més endavant, hi haurà una segona part de l'intercanvi, del 12 al 18 de desembre, on s’acolliran 27 alumnes i 2 professors francesos a les cases i aules solsonines, visitaran les ciutats i llocs del nostre entorn i l'alumnat i professorat de 2n de batxillerat compartirà el viatge a Madrid amb l'alumnat i professorat francès de Terminale (2n curs del batxillerat francès)
Entre l’alumnat de la Llengua Francesa i del Baccalauréat, els intercanvis agraden molt, donat que els veuen com una oportunitat de posar en pràctica els coneixements de gramàtica, sintaxi i fonètica que reben a les aules, tal com ens diuen les dues alumnes entrevistades, la Laia Mujal (de 2n de batxillerat) i la Sara Caball (de 4 d’ESO): “Millorem en l’accent i la fonètica, la parla i en el fet de saber-se expressar”
Bonne chance à nos élèves qui voyagent en France! À bientôt!