
La venda de loteria del tradicional Sorteig de Nadal a les administracions s'ha vist greument afectada des de l'inici de la crisi. El volum de vendes a Catalunya va caure dels més de 500 milions d'euros al 2010 als 393 milions del 2012, és a dir, un 20% de reducció. Entre els diversos motius que expliquen aquesta baixada de vendes, enguany se sumen dos de nous, el nou impost que grava amb un 20% els premis a partir de 2.500 euros, i l'aparició del nou sorteig de la Grossa de Cap d'Any.
Així, a falta d'un mes per a la celebració, el 22 de desembre, del sorteig de la grossa de Nadal, els responsables d'administracions atribueixen la caiguda de vendes a la crisi econòmica i al descens dels diners que destina cada família al joc, però també assenyalen que el nou sorteig català, "afecta tot i que no gaire".
Diverses administracions afirmen que hi ha competència
A l'administració 92 de Barcelona, situada a la Gran Via, les sensacions van en aquest sentit. Una de les venedores, Ana Castillo, considera que “segurament sí que afecta” el sorteig de la Grossa de Cap d'Any, però afegeix que “no gaire”. Castillo destaca també que “hi ha gent que ve confosa” pensant-se que al seu establiment hi podran trobar la loteria catalana, però ho fa “potser un de cada cent”.
“Qui s'està carregant realment la loteria és la pròpia LAE”, sentencia Castillo, i ho justifica per un altre punt que afecta sensiblement la venda. Es tracta de la possibilitat de comprar els dècims per Internet, que segons la venedora ha restat clients a les administracions.
Per altra banda, Raquel Molina, venedora de l'administració número 256 de Barcelona, situada al carrer Balmes, explica que la creació de la Grossa “sí que afecta perquè molta gent pregunta”. Fins i tot assegura que això pot haver repercutit en la venda, ja que “ha baixat respecte a d'altres anys”. Tot i això, defensa que “el que més influencia és la crisi”, i tampoc s'oblida de l'impost del 20%, que assegura que ha fet que “hi hagi gent que ha deixat de jugar”.
Un venedor de loteria a peu de carrer, que s'identifica únicament com a Pedro, se les ha empescat per oferir, a més del Gordo, la Grossa. Afirma que continua venent bastant més quantitat de la espanyola, però no nega l'impacte que ha tingut la nova proposta catalana. Tot i així, considera que “està molt mal muntada”, ja que “no té ni sèries”, i que això provoca que molts clients “no la comprin”.
No totes les administracions però, hi estan d'acord
Però no tots els actors implicats estan d'acord amb aquesta visió dels fets. També hi ha venedors i responsables de les administracions que desmenteixen que un possible descens de vendes estigui relacionat amb la creació de la Grossa de Cap d'Any.
Un dels exemples que van en aquest sentit és el d'un dels establiments més emblemàtics de la capital catalana, l'administració de loteria Valdés, que es troba a la Rambla de Barcelona. El seu responsable, Jordi Garcia, considera que la loteria catalana “no ha fet gaire mal” al sorteig espanyol.
Garcia ho argumenta explicant que la gent que compra la Grossa espanyola ho fa “sempre”, encara que en surtin d'altres. El que sí que s'ha vist afectat és “la quantitat que gasta cadascú”, afirma. Pel que fa a la decisió del govern espanyol d'aplicar l'impost del 20%, el responsable considera que és “del tot desencertada”.
En una administració més petita, la 125 de Barcelona, una de les venedores veu els dos sortejos com a “coses diferents” i no creu que l'un li tregui quota de mercat a l'altre.
També és de la mateixa opinió Verónica C., una altra venedora d'una administració mixta -establiments que combinen la venda de loteria amb altres productes-, que admet que "ve gent confosa" i que pregunta per la loteria catalana, tot i que no sap si aquesta li treu quota de mercat a la que promou LAE.
LAE veu la Grossa catalana "com un competidor més"
El màxim responsable de la Delegació Comercial de LAE a la província de Barcelona, Xavier Cos, considera que l'aparició d'un nou joc en èpoques nadalenques “no treu quota de mercat” al sorteig espanyol.
De fet, Cos dóna la benvinguda a la Grossa de Cap d'Any, i la veu com “un competidor més” en un mercat “que presenta molts nous competidors privats”. De fet, en comptes de fer-lo dubtar, la nova proposta de la Generalitat no evita que sigui molt optimista. Després de diversos anys de caigudes d'ingressos en la loteria de Nadal, el delegat s'atreveix a vaticinar que les vendes assoliran el mateix volum que van tenir l'any passat.
No obstant això, Cos admet que “el nostre sorteig seria més competitiu sense l'aplicació de l'impost” del 20% que va aprovar l'any passat el govern espanyol per les loteries, i que afecta tant els premis de les loteries espanyoles, com les catalanes i els sortejos de l'ONCE. En tot cas, considera que aquestes són “decisions dels governs que només podem acatar”.
Amb tot, el sorteig de Nadal que se celebra el 22 de desembre lluita enguany per mantenir un mercat que es troba tocat per la crisi. I, per si no fos poc lluitar contra aquest factor, ara s'hi afegeix un nou competidor que, de consolidar-se, pot amenaçar amb acabar amb l'hegemonia que la LAE té per les dates nadalenques.