
Acte de constitució del Clúster de la Biomassa, el 30 d'octubre de 2015, amb el president de l'ens, Joan Anton Fornieles, al centre de la imatge Foto: ACN
Divendres passat, 30 d'octubre, es va constituir a Terrassa el clúster de la biomassa de Catalunya, amb 24 empreses de diferents sectors, com l'enginyeria i les companyies de serveis especialitzades en l'aprofitament energètic de recursos, entre d'altres.
L'objectiu d'aquesta iniciativa és reforçar la competitivitat dels seus membres, establir mecanismes de dinamització de l'àmbit de la biomassa i defensar els interessos del sector, que factura 93 milions d'euros anuals a Catalunya. Inicialment aquest clúster reunirà 24 empreses -amb una facturació de 58 milions d'euros- i dues entitats, però està previst que aviat s'ampliï i se superin la trentena.
A finals de 2012, el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) va encarregar un estudi estratègic sobre el sector forestal i de la transformació de la fusta de Catalunya, que en les seves conclusions va recomanar la creació d’un clúster de la Biomassa a Catalunya. El 2014, el Govern de la Generalitat va aprovar l'Estratègia catalana per promoure l'aprofitament energètic de la biomassa forestal i agrícola, que en coherència amb el Pla General de Política Forestal de Catalunya 2013 – 2020 i el Pla de l’Energia i Canvi Climàtic de Catalunya 2012 - 2020 (PECAC), té com a objectiu definir un model per a l’ús sostenible de la biomassa a Catalunya. En aquest sentit, s’ha posat en marxa el portal www.biomassacat.cat, que aplega informació d’interès tant per a les empreses i professionals del sector com per als usuaris.
En el primer any d'aplicació l'estratègia catalana per promoure l'eficiència energètica de la biomassa forestal i agrícola, impulsada per l'administració catalana el 2014, s'ha incrementat un 35% l'ús d'aquest biocombustible, la instal·lació de més de 700 noves calderes de biomassa, la reducció de més de 53.500 tones de gasos causants d'efecte hivernacle i la generació de 220 nous llocs de treball.
De cara als propers anys, des del CTFC s’està treballant per garantir la qualitat dels combustibles forestals (http://afib.ctfc.cat/dbosq) i en l’aprofitament de la biomassa per a la millora de l’estat dels boscos de Catalunya (fusta per a construcció i reducció del risc d’incendis).