La Festa Major de Solsona, segons el Casal La Fura

Publicat el 21 de setembre de 2016 a les 21:19
Actualitzat el 21 de setembre de 2016 a les 21:24

Ball de l'Àliga Foto: Ramon Estany


L'assemblea de la Fura hem estat cridats a participar a la consulta impulsada per l'Ajuntament sobre la Festa Major. Amb aquest escrit, que enviem a l'Ajuntament i publiquem als mitjans, mostrem la nostra visió al respecte, en 4 punts principals.


- Laïcitat: És evident que l'origen (i actualitat) de la festa es vertebra en un culte religiós. Malgrat això, creiem que, aprofitant el pretext de la festa, no es garanteix la laïcitat que s'hauria d'expressar en una societat d'alta qualitat democràtica. Si entenem que més enllà d'una festa de culte, ha de ser la festa de tota la gent de Solsona, no podem entendre la representació institucional en actes religiosos. Aquesta, potser representa els ciutadans que professen aquella fe, però no tota la població, i això, en un context de "festa major" allunya del sentiment de pertanyença a la gent no catòlica de Solsona, i divideix la població en devots de la festa i detractors. Cal apuntar, a més, que des del palau Episcopal es fa discurs polític, sovint sembrant masclisme, homofòbia, i altres discursos agressius i en la línia de vulnerar drets humans. En aquest sentit, la proximitat dels representants polítics de Solsona i el bisbat , que no es visibilitza mai tant com per Festa Major, és excessiva, ja que comporta una certa complicitat amb aquests discursos que haurien de ser condemnats en unes institucions de defensa als drets humans, i que no representen als solsonins, sinó sectors eclesiàstics.

- Pressupost
Davant el problema que genera una festa major en que molta gent no s'hi sent representada, creiem que l'esforç principal és fer-la més inclusiva. Per tal que la gent de Solsona s'hi senti cridada es pot fer un debat profund sobre molts aspectes, des de dates a espais.
En aquest sentit, caldrà una millor distribució del pressupost de festa major; de forma que els diners destinats a la festa s'adrecin a tots aquests públics, en quantitats i qualitat d'actes tan equitatiu com sigui possible. A part d'ampliar el pressupost, creiem que cal estudiar la distribució actual, i analitzar si algunes de les despeses poden ser prescindibles, especialment en les despeses més altes, com en el cas del programa de mà de la festa, o bé si es poden reorganitzar per tal de destinar-les de forma més equànime.

- Debat horari
Si un tema esdevé polèmic constantment és l'horari nocturn de festa major. És lògic que, com en moltes festes majors, es reclami un horari excepcional, degut a la festa. Per això, creiem que l'ampliació dels horaris nocturns és necessari, i el debat que comporta cal començar-lo a normalitzar.
Un més gran ventall horari també faria arrelar més persones a la festa i al seu caràcter excepcional. Malgrat que això sigui indiscutible, topem amb problemes de descans dels veïns que també s'han expressat.
Cal fer una aposta per conciliar les dues opcions, de fer-les compatibles. I en aquest sentit es pot obrir un debat que ens porti a un seguit de possibilitats, però que s'ha de voler encarar. Es pot parlar de la possibilitat de fer rotatiu l'espai dels concerts o buscar més mètodes per no vulnerar constantment aquest descans, però cal fer compatible aquest descans, amb l'ampliació d'horaris.

-La festa del poble i per al poble
Es fa cada cop més evident que amb la festa major hi tenim un problema. I potser això ens ha d'aportar la valentia de redissenyar-la d'arrel, sense pors ni tabús. Sabem que cal que la festa sigui del poble, i per al poble. Potser caldrà que els col·lectius de Solsona sentin que tenen més pes que el Palau Episcopal i que la festa es vertebri en les activitats amb que s'omplen els carrers.Caldrà fer partíceps organitzacions i entitats de Solsona i el Solsonès, i elaborar de nou un programa que sigui el reflex de la festa major que la gent vol viure.
El que es fa evident és que es necessitarà d'un programa d'actes més divers, amb més franges horàries d'activitats, i la recuperació dels espais de la ciutat com a espais de la festa. El concurs de músics al carrer és un clar exemple que encaixa amb això, però caldrà omplir de més espais, més oferta i varietat. Des de l'opció d'activitats a la piscina municipal fins a teatre al carrer, totes les places i espais municipals haurien d'acollir activitats enfocades a diferents públics.