Ruiz i Cleries garanteixen l'aposta del Govern per les polítiques en favor de la salut mental

Solsona ha acollit l'acte central de Catalunya de commemoració del Dia Mundial de la salut mental

Publicat el 08 d’octubre de 2011 a les 17:11
Un miler de persones han omplert la Plaça del Camp que ha acollit l'acte central de la diada Foto: Ramon Estany

Solsona (ACN).- Els consellers de Salut i Benestar Social i Família, Boi Ruiz i Josep Lluís Cleries, han manifestat des de Solsona l'aposta "clara i rotunda" del Govern per la salut mental. "Prioritzarem la salut mental en les polítiques sanitàries a curt, mitjà i llarg termini" mitjançant a posada en marxa del Pla de salut mental "que encaixarem dins el Pla de Salut de Catalunya 2011-2014" , ha assegurat Ruiz. Així ho han dit aquest dissabte en l'acte central de Catalunya per commemorar el Dia Mundial de la salut mental. Les associacions de familiars d'afectats per aquesta patologia han fet una crida al Govern perquè "aposti per la salut mental" i tot i el moment actual, no redueixi les inversions cap aquest àmbit.
 
Segons el conseller de Salut, el Govern entén la salut mental com un procés patològic "que no només afecta les persones si no a les famílies i al conjunt de la societat" . Per això, ha garantit l'aposta política del Govern cap al col·lectiu d'afectats per aquesta patologia "perquè la salut mental no la ventafocs de les polítiques sanitàries de Catalunya" . Així, ha assegurat que el Govern vol invertir al costat de la Federació catalana d'associacions de familiars i persones amb problemes de salut mental (FECAFAMM), en el projecte perquè l'estigmatització per la concepció social que hi ha cap al malalt mental "quedi enrere el més aviat possible" .  
 
Per Ruiz, "no podem fer cap més pas enrere de la seva situació actual" , ja que tot i la reducció pressupostària del Govern en matèria de Salut, "hem hagut de fer un esforç, però hem intentat que afectés el mínim possible a l'atenció de les persones i a la salut mental" , ha assegurat.  
 
Per la seva banda, Cleries ha remarcat la necessitat que les persones que pateixen una malaltia mental gaudeixin de tots els drets civils i socials i tinguin un lloc en la societat, a la qual "han de poder participar amb plenitud" . Així, ha insistit en què Benestar Social i Salut estan treballant conjuntament amb la FECAFAMM, de qui ha destacat la tasca que porta a terme,  per prioritzar la salut mental ja que ha reconegut "és una assignatura que tenim pendent" . "Volem la inclusió social i laboral, posar en valor les seves qualitats, i la participació social de les persones amb aquesta malaltia" , ha dit Cleries. 
 
El conseller de Benestar Social ha destacat que "Catalunya s'ha distingit per saber atendre, cuidar i posar en valor la qualitat de les persones" i, per això, ha defensat la necessitat de posar èmfasi en l'autonomia personal del conjunt de catalans i en especial d'aquest col·lectiu.
 
"Discriminació històrica" de les polítiques de suport a la salut mental
 
En el discurs que ha llegit el periodista de TV3 Xavi Coral, la Federació ha reclamat a la societat en general i a les administracions públiques una "gran aposta" en salut mental, "una inversió que ha de ser a tots els nivells, no només econòmica, sinó en un sentit ampli, amb visió de futur" . "Creiem que la conjuntura econòmica no pot encallar aquest procés iniciat fa anys, però que camina massa a poc a poc. Sabem que els costos econòmics i socials de la no atenció són molt elevats i recauen en la societat, les persones afectades i els seus cuidadors i familiars"
 
El president de la FECAFAMM, Xavier Torrado, ha denunciat, la "discriminació històrica" de les polítiques sanitàries cap a la salut mental "que no ha permès l'articulació d'una xarxa de serveis integral i ha denunciat que a dia d'avui, la meitat del territori català no compta amb atenció primària especialitzada en salut mental"
 
Des de la Federació d'associacions de familiars i persones amb problemes de salut mental també han recordat que cada any una de cada quatre persones pateix algun tipus de trastorn mental durant la seva vida i que un 3% dels adults tenen algun trastorn mental greu que dificulta poder viure amb normalitat. Així mateix, segons dades de Salut, el 15,2% de la població catalana presentarà un episodi de depressió durant la seva vida, xifra que va en augment. I, només aquest trastorn mental ja suposa més de 700 milions d'euros de costos, directes i indirectes a l'economia catalana. 
 
Per això, davant aquestes xifres, la FECAFAMM ha reclamat apostar i invertir "amb fermesa" en polítiques que permetin avançar cap a la creació d'una xarxa de salut mental arreu del país "que atengui les persones amb qualitat, de forma equitativa, integral, eficient i digna, i que promogui serveis adreçats a la millora del tractament i la prevenció". 
 
Solsona ha acollit avui l'acte central de la commemoració del Dia Mundial de la salut mental, organitzat per la FECAFAMM i Sol del Solsonès. En aquesta edició ha agafat com a lema el proposat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS): "La gran aposta: invertir en salut mental" . Durant la jornada, s'ha remarcat especialement la tasca que des de fa deu anys porta a terme l'entitat Sol del Solsonès, de suport a les famílies i als afectats per patologies mentals.

 
Els consellers de Salut i benestar Social, passejant pels carrers de Solsona amb l'alcalde i el president del Consell Comarcal Foto: Ramon Estany