Territori de Masies organitza la 1a Festa de la Coberta amb una jornada al voltant del cereal des de les arts, la poesia, la paraula i la cultura cerealícola. Tindrà lloc el dijous 24 de juliol a Sant Serni de Llanera, al municipi de Torà.
La festa de la coberta es remunta a aquells sopars que es feien a les eres de les cases o dels camps un cop s’havia acabat de segar. Des de Territori s’organitza una jornada al voltant del blat des de les arts visuals, la poesia i explicant els diferents tipus de cereal i les paraules recuperades entorn el blat.
La jornada començarà a les 6 de la tarda amb l’obertura i una mostra de varietats antigues de blat i farines juntament amb l’obertura de l’exposició de ‘’El gest i la paraula’’ de la Marta Ricart.
Aquesta exposició neix del diàleg amb Pep Divins i el seu darrer treball, que al llarg de vuit anys ha recordat i recopilat les paraules oblidades que formaven part de la seva infantesa i d’una cultura que s’ha extingit. L’exposició presenta quatre Gestos realitzats en gran format i una sèrie de moviments que els acompanyen i que parlen d’un llenguatge visual oblidat.
A continuació a les 7 es durà a terme una conversa entre el Pep Divins, ramader i poeta i autor de ‘’La Cultura del Blat’’) i el Pep Bover, pagès i activista agroecològic, expert en varietats antigues de blat i farines ecològiques. En aquest moment també es presentaran les característiques, usos i propietats de varietats antigues de blat i les respectives farines. La festa acabarà amb un sopar a la fresca amb pa fet amb farina ecològica de Territori de Masies i embotits i postres de les sòcies de la cooperativa.
El sopar té un cost de 15 euros pel públic general i 12 euros per les sòcies i es poden comprar a entradessolsones.com fins el dimecres 23 de juliol.
L’acte forma part ‘Cicle de Cultura a l’era. Arts visuals i en viu a les eres de Territori de Masies’. És un cicle que es farà durant l’estiu i la tardor i que vol potenciar el turisme agroalimentari amb propostes culturals i artístiques locals, potenciant el producte de Territori de Masies. I també del projecte de farines ecològiques, una aposta de la cooperativa i quatre socis agraris per produir farina ecològica cultivada a la comarca.
La iniciativa té el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Institut d’Estudis Ilerdencs i la Diputació de Lleida. A més, Territori de Masies disposa del segell de la Venda de Proximitat. La venda de proximitat està regulada i permet identificar els pagesos catalans que venen ells mateixos els seus productes al públic, segons el Decret 24/2013.