Els indicadors, segons indiquen, estan elaborats principalment a partir de les dades de l'enquesta de població activa del quart trimestre de 2022, i mostren com les dones i els homes presenten realitats diferenciades en el mercat de treball. En aquest sentit, el 2022 ha finalitzat amb una taxa d'activitat que se situa per damunt del 74% entre les dones de 16 a 64 anys, 1,5 punts inferiors a l'any anterior, i amb un diferencial amb la masculina de 6,7%.
?Els principals indicadors de treball encara són més favorables als homes.
— Consell Comarcal Vallès Oriental (@CCV_ORIENTAL) March 8, 2023
Nota informativa sobre #dona i mercat de treball de @LObservatoriVOr #8M2023
???https://t.co/rta9l5PAee pic.twitter.com/gTSnosAjlR
Si es miren els principals indicadors de treball (taxa d'activitat, ocupació o evolució de l'atur) el indicadors són més favorables als homes. L'atur, i de retruc la pobresa, té nom de dona, especialment a partir dels 45 anys. L'edat i la formació afecten més a dones que a homes en l'atur. A més, malgrat la millora en les xifres de temporalitat, els contractes indefinits són més favorables als homes (56%) que entre les dones (43%).
L'Índex d'Igualtat de Gènere a Catalunya es troba en el 73%, una xifra que ha crescut en 6 punts respecte al 2015 (quan es situava en poc més del 67%). Malgrat aquesta evolució global positiva, les diferències entre homes i dones encara són més que notables, especialment en determinades dimensions vinculades a la presència de la dona en àmbit de la política així com en la presència en les institucions de poder econòmic o social. La bretxa salarial (any 2020) se situa en el 19,7%, i registra un lleuger descens (-0,9 punts percentuals) respecte l'any anterior.
Al Vallès Oriental, el Consell Comarcal destaca el seu paper com a "institució compromesa amb les polítiques d'igualtat", i des de fa anys "assumeix d'acord amb l'exercici de les competències que els atribueix l'ordenament jurídic, el repte de garantir equitat entre dones i homes". Amb la idea d'impulsar polítiques i estratègies per la "igualtat efectiva", l'any 2011 el Consell Comarcal va aprovar el I Pla comarcal de polítiques de dones com a punt de partida per al treball en la igualtat efectiva entre dones i homes des de la transversalitat de les seves accions.
El CCVOr, a més, recorda que el juny de 2020 es va aprovar el Pla de Reactivació Econòmica del Vallès Oriental, Pla on es van acordar 12 propostes d'actuació, de caràcter estratègic, per ajudar a millorar la qualitat de l'ocupació i la competitivitat de l'economia vallesana. Dins d'aquest conjunt de propostes destaca la número 8, centrada en reforçar la perspectiva de gènere en l'àmbit laboral, amb el llançament i/o reforç d'un programa de suport a la feminització de l'ocupació, que vetlli i fomenti la reincorporació de les dones al mercat laboral.