L'Associació Comarcal d'Empresaris de Berguedà (ACEB), juntament amb patronals que actuen sobre l'Anoia, el Bages, el Garraf, el Penedès i Vallès Occidental i Oriental, han compartit la preocupació, a través d'un comunicat, per l’impacte dels costos energètics sobre les mitjanes i petites empreses amb qui interactuen diàriament. Les entitats insten el govern espanyol i la UE a "accelerar" les mesures que han anunciat que implementaran aviat per aturar l’increment "incontrolat" dels preus del gas i l’electricitat.
"Quan va irrompre la Covid, la ciutadania i les empreses vam reaccionar ràpidament a les demandes dels governs executius tant en les mesures sanitàries, com en les productives i les econòmiques. És més, com sempre, la societat va anar una passa per davant i va impulsar projectes de cooperació social per fer-hi front. Ara, esperem dels executius la mateixa reacció d’immediatesa per fer front a l’escalada dels costos energètics que posen en perill la continuïtat de gran part del teixit empresarial, els llocs de treball i els drets fonamentals de la ciutadania", coincideixen les entitats.
El mateix text alerta "d'un escenari molt realista" en què "la situació econòmica i productiva tan tensada entre mitjanes i petites empreses provoqui tancaments a molt curt termini". "L’impacte de la pandèmia i de l’impacte dels sobre costos de matèries primeres, de l’increment dels costos del transport de mercaderies o de la manca de subministraments, l’increment exponencial dels costos energètics està portant a un gruix d’empreses considerable a preveure el tancament provisional de línies de producció o de l’aturada
de l’activitat per evitar una situació de pèrdues", indica. En aquest sentit, asseguren que la prioritat ja no és vetllar per la competitivitat, sinó que "estem arribant a un punt en què ens preocupa la seva continuïtat perquè està en perill la seva supervivència".
Les entitats de representació empresarial territorial són conscients que les mesures d’acció del Govern d’Espanya no s’aprovaran fins que, un cop reunit el Consell Europeu els propers 24 i 25 de març, el Consell de Ministres del 29 de març doni llum verda al Pla Nacional per donar resposta a l’impacte econòmic i social del conflicte d’Ucraïna. És per això que posen en alerta el govern de Pedro Sánchez i l’urgeixen a actuar "amb celeritat" per esmorteir els efectes sobre les mitjanes i petites empreses i sobre les empreses de consum energètic intensiu.
Les organitzacions també recolzen la proposta que l'executiu espanyol va traslladar a la UE amb relació a desvincular el preu del gas del mercat elèctric i s’espera que en el proper Consell Europeu la majoria de països donin suport, així com que recolzin la possibilitat que els estats puguin intervenir el mercat del gas, tal com ja es va proposar a la reunió del Consell de la setmana passada. Així doncs, amb tota probabilitat a partir de principis d’abril, Sánchez podrà actuar sobre la regulació del preu de l’electricitat i des de les organitzacions empresarials es reitera "la urgència d’aplicar mesures conjunturals de manera immediata per pal·liar les conseqüències negatives sobre el conjunt de l’economia i la ciutadania", malgrat que se sap que les solucions per reestructurar el mercat elèctric trigaran més a arribar.
Una mesura que suggereixen i que asseguren que podria prendre l'execuctiu espanyol per reduir el preu del mercat OMIE abans que es desindexi el gas del mercat europeu de l’energia, seria limitar el preu del gas sense haver d’esperar a modificar el sistema actual de construcció de preu per així tenir un impacte ràpid en les factures de les empreses. I una segona mesura que es podria prendre, a criteri de les organitzacions, és que el preu es construeixi proporcionalment a l’aportació que realitza cada tecnologia. Si el gas té una aportació del 15%, que el pes que tingui en el preu final sigui d’un 15%.
I en el marc del llarg termini, ACEB, Cecot, Centre Metal·lúrgic, CIESC, FEGP, la UEA
i la UEI fan front comú en la demanda al Govern de la Generalitat per accelerar els projectes estructurals que han de permetre la transició energètica al país, reduir la dependència energètica d’altres països o regions i pal·liar els efectes dels mercats energètics sobre la competitivitat que, des del punt de vista de les patronals territorials, passa en la seva majoria per promoure l’autogeneració, l’autoconsum i la implantació de la generació de renovables al nostre territori. Les entitats estan treballant de manera conjunta per incentivar i acompanyar les mitjanes i petites empreses perquè inverteixin en generació de renovables per autoconsum, especialment en fotovoltaica i bioenergies per tenir menys cost en els subministraments, així com promovent l’emmagatzematge d’energia i assessorant en com millorar l’eficiència energètica.
L'ACEB insta el govern espanyol a aplicar mesures que aturin «l'incontrolable» pujada dels preus energètics
La patronal d'empresaris emet un comunicat conjunt amb altres patronals territorials on alerta que la situació econòmica i productiva pot provocar "un tancament en massa a molt curt termini" de mitjanes i petites empreses
Ara a portada
Publicat el 15 de març de 2022 a les 17:45
Et pot interessar
-
Economia Liven és la primera empresa en volum de negoci al Berguedà
-
Economia L'ACEB s'adhereix a la Xarxa Emprèn per al suport dels emprenedors
-
Economia L'ACEB s'integra al Consell Territorial de la PIME que aplega organitzacions empresarials de Catalunya
-
Economia L'empresa elèctrica Aplitelc Berguedà invertirà 385.000 euros en un nou magatzem de Puig-reig