
Cadires ocupades per l'alcalde i el seu equip de govern a la Sala de Plens de l'Ajuntament de Berga Foto: Pere Gendrau
Els representants sindicals de l'Ajuntament de Berga estan en peu de guerra davant de l'actitud de l'actual equip de govern. Segons han manifestat CCOO, UGT i SPPM en un comunicat conjunt, algunes de les actituds del consistori “no garanteixen la igualtat dels treballadors en la política de recursos humans”. Es refereixen, concretament, a la recent relació de llocs de treball que es va aprovar al Ple municipal de febrer després d'anys d'espera, i que posa les bases de l'ordenació del personal, amb funcions, descripció del lloc de feina i escala administrativa, entre d'altres.
En aquesta, mantenen, es posen de manifest “augments de retribucions per a alguns treballadors”, sense que això s'hagi notificat a la resta, així com “incongruències” no regularitzades i perpetuades durant el temps pel que fa a alguns complements específics.
D'altra banda, i segons ha explicat a NacióBerguedà el portaveu dels treballadors, Joan Manel Garcia, aquesta relació de llocs de treball ha acabat “descafeinada” i no ha comptat amb la participació dels treballadors. “No ens han deixat participar en els temes més econòmics, com per exemple el dels complements específics”, ha criticat.
Tot un conjunt d'informació de la qual se n'ha pogut començar a tenir coneixement ara, però que des del 2012 els treballadors l'havien demanat a través d'instàncies que, segons ha denunciat, l'Ajuntament mai ha contestat. Davant d'aquest fet, Garcia ha assegurat que es tracta d'un cas de “manca de transparència” que, per la part dels treballadors, està generant una gran desconfiança: “Dóna la sensació com si ens haguessin d'amagar alguna cosa”.
Transparència, ordenació i participació
L'equip de govern del consistori, però, no ho veu així. Segons ha explicat el regidor de Recursos Humans, Ramon Bajona, l'únic que ha fet l'Ajuntament és “posar ordre” i regularitzar una relació de llocs de treball que era obligatòria per llei, i que no es tenia. Per contra, assegura que, en aquesta, el seu equip no ha apujat ni abaixat cap sou i que, simplement, el que ha fet és regularitzar uns llocs de treball que, fins el moment, legalment no existien.
“De desigualtat, nosaltres no n'hem creat cap”, ha declarat. En aquest sentit, ha afegit que aquesta regularització ha estat “un pas molt important” que, a més, els sindicats han signat i avalat. De fet, Bajona defensa que aquest procés ha estat un “exercici de transparència” de l'Ajuntament, ja que ha permès deixar clar quina és la tasca i retribució de cadascú, així com quin és el complement o nivell de destí, i que, d'altra banda, ha comptat amb el consens dels sindicats.
Pel que fa a possibles incongruències, Bajona ha afirmat que, si hi són, vénen “d'anys enrere” ja que, ni que volguessin augmentar el sou d'algú, l'actual equip de govern no ho podria fer, ja que ho prohibeix específicament la Llei de pressupostos i la Llei d'estabilitat pressupostària. En qualsevol cas, el regidor ha afirmat que l'Ajuntament de Berga està fent el que pot, en funció de les seves possibilitats i que, si hi ha “disfuncions” s'hauran de solucionar quan la llei ho permeti.

El regidor de RRHH, Ramon Bajona Foto: Aida Morales