Què passa quan traiem animals fora de l'aigua?

Un gest innocent que afecta la fauna marina

Publicat el 19 d’agost de 2021 a les 07:34
Actualitzat el 11 de juliol de 2022 a les 09:35
[inicicentrareport]Any rere any les costes del mar Mediterrani són plagades de criatures que innocentment juguen a buscar animalets al costat de les roques.

Amb galledes d'aigua, caçapapallones, pales i rasclets agafen crancs, bernats ermitans, eriçons i fins i tot alguna estrella de mar. Sovint els posen a un cubell amb aigua. Però què passa quan fan això?

Segons ens explica Estibaliz Parra García, veterinària especialitzada en animals marins i fundadora de Sanamares, mentre es té l'animal a dintre d'un cubell, l'aigua no s'oxigena i la temperatura de l'aigua de dintre el cubell, encara que no ens ho sembli augmenta considerablement.

A més mentre tenim l'animal fora de l'aigua no es pot alimentar i hi ha espècies que són exclusivament diürnes i especies en desenvolupament que necessiten ingerir determinada quantitat d'aliments al dia.

Tot plegat pot provocar una situació d'estrés a l'animal. "Quan el tornem a l'aigua pel canvi de temperatura podem desencadenar un xoc tèrmic. Tot i que es tracta d'un gest molt innocent produeix un impacte molt negatiu per la fauna marina", assegura.

Per això ens proposa una sèrie d'accions que sí que podem fer per ensenyar als nostres infants a gaudir de la natura respectant-la i contribuint al seu correcte desenvolupament. 

[GotaVerdaPle]Consells:

[GotaVerdaBuit]Respecta la zona dunar: és un ecosistema especial i l'hem de protegir
[GotaVerdaBuit]informa't de quines espècies pots trobar
[GotaVerdaBuit]Observa a l'animal al seu medi natural sense molestar-lo
[GotaVerdaBuit]Diposita les escombraries als contenidors adequats
[GotaVerdaBuit]Recull els residus que trobis
[GotaVerdaBuit]Utilitza protectors solars respectuosos amb el medi marí
[GotaVerdaBuit]Si veus un animal amb problemes truca al 112. La teva col·laboració és important
[GotaVerdaBuit]Informa a altres usuaris d'aquestes recomanacions, conèixer-les ajuda a protegir [ficentrareport]