Opinió

Quo vadis, Espanya?

L’Aida va temptar la inspiració i va escriure: Un polipaís en plena metàstasi

jordi cussa nacio
13 de març del 2017
Actualitzat a les 18:42h
L’Aida es va mirar la pregunta de l’examen amb una ganyota als llavis i una magarrufa a les celles. Amb setze anys, l’Aida entenia perfectament la metàfora so-ci-o-po-lí-ti-ca de la pregunta, però no s’havia preguntat mai seriosament cap on anava a Espanya perquè li era igual. El seu pare havia estat alcalde d’Unió durant vuit anys, i el seu germà en feia quatre que s’havia infiltrat al partit nonat de la Colau per trepar i agarrar tant com pogués. Ella anava a algunes reunions de la CUP, perquè el seu seminòvio de vint anys era un motivat “de collons”, però el que la seduïa de debò era l’estelada: volia ser una ciutadana de la república de Catalunya. I punt. Sense adjectius ni apriorismes, sense recances ni remordiments, sense excuses ni ajornaments. Espanya era el passat, un passat gris i amarg, perquè des que tenia ús de raó, ella només n’havia vist menyspreu, mentides i amenaces. I quan pensava Espanya, per descomptat, no es referia al país ni a les persones, per descomptat, si no al govern i a tots els poders insti-tu-ci-anals, els quals el govern i el clan dels multimilionaris havien prostituït i saquejat. L’Aida va temptar la inspiració i va escriure: 

Un polipaís en plena metàstasi 

Diu que n’era un país de països mitjanament afortunat. Tenia l’atur massa alt, però el deute i el dèficit eren assumibles i a la guardiola de la SS (entengui’s Seguretat Social) hi havia un coixí considerable. Llavors va esclatar una crisi financera mundial, i el pus que ja havien creat els dirigents proppassats va començar a endurir-se i escampar-se com una infecció fatal. 

Diu que al cap de deu anys, aquell país de països acumulava un deute del 100% del PIB anual (o sigui, una milionada impagable); l’atur s’havia disparat enlaire com un fuet dels Plens; i el govern central, per posar-hi “la puntilla”, es dedicava a rescatar caixes d’estalvis podrides (podrides pels polítics que les dirigien), infraestructures de malson i autopistes sense cotxes. Amb els diners que prenia a l’ensenyament, la sanitat pública i els serveis socials, per donar la culpa del problema, de passada, a les anomenades “autonomies” (que, llegit amb perspicàcia, vol dir “auto no mías”, o sigui no pas autònomes sinó propietat de l’Estat amb majúscula). 

Diu que en realitat va sorgir una caterva de governants, financers, empresaris i etcèteres de tota índole que, sovint amb la complicitat activa o passiva de policies, fiscals i jutges, es va aplicar, amb la passió que havia de dedicar al bon govern del país, a estendre una teranyina de corrupció econòmica fabulosa (increïble si no fos veritable, i qui sap quanta en queda a la claveguera). 

Però diu que això no era suficient, i tot seguit, per avortar una iniciativa sufragista d’un país integrat en el “seu” per la força de les armes, també van pervertir el Ministeri de l’Interior, la Fiscalia de l’Estat i el Tribunal Constitucional (a més de qui sap què més). 

Però diu que en general, al país de països, ningú es va alarmar en excés: potser ningú volia veure que els “salvapatrias” transvestits de “vendepatrias” (o era a l’inrevés?) havien enviat el país amb tots els “seus” països a la punyetera ruïna, per no dir “merda” (es diu així en llatí?). 

Jordi Cussà (Berga 1961-2021). Escriptor, traductor i actor.

El més llegit