Titot a Vidal-Quadras: «La revolució té un cost però més en té la submissió»

Els moments més destacats del cara a cara entre el regidor de la CUP i l'exeuroparlamentari a "El Suplement" de Catalunya Ràdio

  • Vidal-Quadras i Titot -
Publicat el 11 d’octubre de 2015 a les 12:57
Actualitzat el 11 d’octubre de 2015 a les 19:26


L'exeuroparlamentari Aleix Vidal-Quadras i el regidor de Berga i cantant de Brams, Titot, han protagonitzat aquest diumenge al matí un cara a cara al programa El Suplement de Catalunya Ràdio. El diàleg s'ha distribuït en quatre grans blocs: passat, present, economia i Europa i a continuació recollim els moments més destacats.

Passat

Vidal Quadras: El 1714 no va ser guerra entre Catalunya i Espanya, sinó conflicte dinàstic, amb abast europeu. L'estat català independent no va existir mai, és fruit de la imaginació nacionalista. Les fractures internes de la societat amb identitats forçades, al llarg de la història només han produït enormes tragèdies.

Titot: L'origen de la Guerra de Successió va ser dinàstic però no podem saber què pensava la gent perquè el relat el van escriure els poderosos. El resultat de la guerra ens dóna pistes clares perquè en va venir l'eliminació del dret d'utilitzar la llengua i la cultura catalana i la desaparició d'un estat.

Present

Vidal Quadras: Hi ha un problema de fons i és si respectem l'estat de dret. Espanya és un estat membre de la UE, amb Constitució democràtica aprovada en el seu dia i aquest és el que garanteix els nostres drets i deures i fa de la nostra una societat civilitzada. Els clàssics deien que per ser lliures hem de ser esclaus de la llei. Sense ordre legal i democràtic que tothom respecti, no és possible la convivència pacífica. Això que volen fer, trencar de forma unilateral, il·legal amb un ordre legal vigent s'anomena revolució. I les revolucions tenen un cost molt alt, a vegades és amb sang.

Titot: La llei està per sobre de qualsevol cosa menys de la democràcia. El que no podem fer és ser esclaus de les lleis del passat. Si els catalans haguéssim votat no a la Constitució, la llei ens afectaria igual, perquè no votàvem com a catalans, sinó com a espanyols. La revolució té un cost però més en té la submissió.

Economia. Espanya ens roba?

Vidal Quadras: És eslògan agressiu i injust. a Espanya hi ha un estat pseudofederal. Els territoris no paguen impostos, són les persones i les empreses. I els que tenen més activitat econòmica i riquesa clar que paguen més a un territori que sigui menys pròsper. Com passa en estats federals, hi ha d'haver solidaritat. Tenir un projecte comú que ens beneficia a tots.

Titot: L'Espanya ens roba és un eslògan nefast i dolent. La gent a nivell individual es podria sentir ofesa. Amb l'estat espanyol no podríem dir el mateix. La solidaritat és un concepte que defenso i té una característica principal, és voluntària.

Europa

Vidal Quadras: Per Espanya, el corredor mediterrani ha estat una de la seves prioritats.

Titot: El corredor és una estructura que s'hauria pogut fer abans que l'AVE a Lleó o Àvila. El cert és que avui entre València i Barcelona hi ha una sola via, això permet negar categòricament que hagi estat una prioritat.

Dins o fora de la UE en cas d'independència?

Vidal Quadras: En l'àmbit de l'independentisme hi ha dues posicions. Hi ha la CUP, que vol sortir de la UE i de l'euro i una altra part que són europeistes. Si hi ha discrepàncies sobre una qüestió tan fonamental com aquesta, difícilment es podrà construir aquest suposat país independent. Per Catalunya, formar part d'Espanya, té molts avantatges. Seria un estat pària. Jo li desitjo a vostè i a la seva família, que Catalunya no surti mai de la UE.

Titot: Un hipotètic estat independent no formaria part d'Europa. Si no en forma part, els primers que ho han reconegut és Espanya. Si està fora d'Europa, vol dir que Espanya ja ha reconegut que no forma part d'ella. Els de la CUP hi estem en contra pel que suposa, no ens sembla una unió per millorar la vida dels ciutadans, sinó que és un lobby d'interessos. Plantejar que ens n'anem a la ruïna, permeti'm que negui la major.

Independència, sí o no?

Vidal Quadras: Catalunya ha trobat en aquest projecte nacional la via perquè els seus ciutadans tinguin oportunitats, prosperin i formin part del projecte europeu de llibertats, democràcia i els drets humans. I posar això en risc per un somni sense base real no em sembla responsable. Trencar amb allò que funciona per anar allà on no sabem què passarà no és prudent.

Titot: Pretenc un estat independent perquè només no depenent es pot decidir amb qui et vols ajuntar i amb qui no. Estem en un estat que no és democràtic, amb una Constitució que va ser tutelada pel franquisme, amb un cap d'estat que és la continuació de la legalitat franquista i va ser votada amb l'espada de Demòcles. Ara sense demanar permís a ningú agafem les maletes i fotem el camp.