Berga celebrarà Sant Marc amb la tradicional xocolatada a Queralt

Aquest any es repartiran 500 coques i s’utilitzaran 70 quilos de cacau en pols per elaborar la xocolata desfeta

Publicat el 24 d’abril de 2023 a les 10:30
Actualitzat el 24 d’abril de 2023 a les 10:32
Demà, 25 d’abril, se celebrarà la festivitat de Sant Marc a Queralt. Es tracta d’una tradició arrelada que congrega anualment els berguedans i berguedanes al santuari per renovar el vot de poble. La tradició es remunta a l’any 1687, moment en què el Principat de Catalunya vivia una plaga de llagostes. A Berga, els veïns i veïnes del municipi van recórrer a la Mare de Déu de Queralt i la van baixar en processó per demanar-li ajuda i protecció. La ciutat va lliurar-se de la plaga de llagostes i el poble va atribuir l’alliberament a la intercessió de la Mare de Déu de Queralt. En agraïment, la població va prometre pujar al santuari cada any, el dia de Sant Marc, i així es continua fent com a costum popular.

La festa de Sant Marc començarà a les 08.45 hores amb la trobada a les Tres Creus per completar l’últim tram del camí al santuari de Queralt en comitiva. Tot seguit, se celebrarà la missa, i després, s’iniciarà el repartiment de coca i xocolata desfeta entre les persones assistents a la plaça de l’església. Aquest any es repartiran 500 coques i s’utilitzaran 70 quilos de cacau en pols per elaborar la xocolata.

En aquesta ocasió, la festa comptarà amb diferents xocolaters i xocolateres d’honor que s’encarregaran de repartir la coca i la xocolata: August Lebourgeois Gómez-Caro, conserge de l’Escola Municipal de Música de Berga (1988-1991) i, posteriorment, conserge de l’Escola Sant Joan (1993-2022); una representació de persones de la Fundació La Llar; Roger Cortina Farràs i Esteve Orriols Bascompte, col·laboradors de la parròquia de Berga i el santuari de Queralt.  
 

Un preludi musical d'èxit

Enguany, la celebració del dia de Sant Marc va arrencar el dissabte, 22 d'abril, amb el concert jove de Sant Marc, protagonitzat per l'egarenc Lildami. Amb missatges allunyats de les drogues i el sexisme, i amb una intensa trajectòria, Lildami s’ha convertit en el portaveu de la música urbana cantada en català. A més, Lildami és un dels artistes escollits pel jovent de Berga, en la consulta que es va fer a través de les xarxes socials de l’Àrea de Joventut, la tardor de 2021.

El públic es va bolcar amb l'actuació, corejant les cançons i gaudint el concert des del minut u. I, després de l'espectacle, el cantant es va posar a disposició dels seguidors per fer-se fotografies i signar autògrafs