.jpg)
Roda de premsa de Foto: ADBerguedà.
Els pagesos del Berguedà estan disposats a donar valor, fer-se conèixer i a buscar aliances en el sector primari, però també terciari. Per això, i en el marc de la primera edició del “Benvinguts a Pagès”, cinc explotacions agràries, vuit restaurants i nou allotjaments rurals obriran les portes de casa seva durant el cap de setmana del 17, 18 i 19 de juny, amb visites gratuïtes a explotacions de porcí, boví, oví i elaboració de formatge.
El conjunt d'activitats es van presentar aquest dimarts amb la presència del president del Consell Comarcal del Berguedà, David Font, que va destacar l'aposta pels productes de proximitat, i la potenciació del turisme i la gastronomia mitjançant aquesta activitat global arreu de Catalunya. En aquesta línia, va afirmar que la campanya encaixa amb l'Estratègia Berguedana de donar més sentit al sector primari, la indústria agroalimentària i el turisme.
Durant el cap de setmana de “Benvinguts a Pagès”, l'objectiu és mostrar com arriben a la taula els productes de temporada que es consumeixen. Per això, es programen visites a granges, ramats, productors i elaboradors amb la complicitat dels restauradors i allotjaments del territori. En el cas del Berguedà, s'han adherit a la iniciativa les explotacions de Cal Rovira a Sagàs, de la Federació Vaca Bruna Pirineu a Sagàs, Xai de Ferreres a Olvan, Formatges Cuirols de la Nou de Berguedà i Cal Roio Ramaderia Ecològica a la Nou de Berguedà; els restaurants Hostal Sant Maurici a la Quar, Restaurant Cafè de la Plaça a Casserres, Restaurant Cal Blasi a Berga, Restaurant Repòs del Pedraforca a Saldes, Restaurant Cal Fuster de Viver i Serrateix, Ca l’Amagat Rústic Gastrohotel de Bagà, Hostal Can Batista a Bagà i Restaurant Niu Nou de Bagài els allotjaments Baluard de Ferreres a Olvan, Berga Resort a Berga, Cal Cisteller a Olvan, Càmping Repòs del Pedraforca a Saldes, HCC Hotel Ciutat de Berga, La Rovira a Sagàs, Hotel Ca l’Amagat Rústic Gastrohotel a Bagà, La Volta de Ferreres a Olvan i Les Cases a Sagàs.
.jpg)
Roda de premsa de "Benvinguts a Pagès" Foto: ADBerguedà.
Cap de setmana a mida
Aquesta experiència turística permet organitzar un cap de setmana a mida en qualsevol de les explotacions ramaderes, restaurants i allotjaments del territori. Es pot fer a través de la pàgina web de “Benvinguts a Pagès”, on triar i reservar allotjaments, visites i menús. Les explotacions faran visites gratuïtes el dissabte de 10.00 a 19.00 hores, i diumenge de 10.00 a 15.00 hores.
Segons Maria Àngels Capdevila, de Xai de Ferreres, i Mònica Pont, de la Federació de la Bruna del Pirineu, estan “entusiasmades i il·lusionades” pel reconeixement que representa participar en aquesta experiència, i han dit que ja ho tenen tot a punt per obrir les portes de casa seva. Les seves visites duraran una mitja hora, i finalitzaran amb un petit tast amb productes que es facin a la masia o l'explotació.
Per la seva part, els diferents restaurants oferiran menús gastronòmics elaborats amb productes de proximitat, per tal de maximitzar el vincle entre la cuina i la grana. Així ho ha remarcat Romà Revetlles, del restaurant Niu Nou de Bagà. Segons ell, d'aquesta manera es pot explicar el procés de transformació dels productes, des de l'explotació fins a la taula.