Cal recordar que l'empresa Monserveis, amb centres de treball al Bages i el Berguedà, va ser multada a l'octubre amb 775.000 euros per tenir 52 treballadores sense contracte ni alta a la Seguretat Social, i algunes d'elles, fins i tot, sense ni permís de treball i residència. En aquell llavors, va ser el mateix departament de Treball, Afers Socials i Famílies qui va anunciar que traslladava el cas a la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).
L'article 311.1 del Codi Penal preveu penes de presó "de sis mesos a sis anys" i multa "de sis a dotze mesos" als que donin ocupació a diversos treballadors sense comunicar la seva alta a la Seguretat Social, si el nombre d'empleats afectats és del 25% a empreses de més de 100, del 50% en més de 10 i menys de 100, i de la totalitat a empreses d'entre cinc i deu treballadors. Ocupar treballadors estrangers sense permís de treball "de forma reiterada" està penat, segons l'article 311 bis, amb penes "de 3 a 18 mesos de presó" o "multa de 12 a 30 mesos".
El sindicat va denunciar l'acomiadament de la seva delegada pocs dies després d'impugnar les eleccions sindicals que va impulsar la UGT a Monserveis de cara als passats 12 i 13 de novembre en entendre que ho hauria fet en connivència amb l'empresa.
Hem presentat una demanda a la Fiscalia Provincial de Barcelona contra #Monserveis per delictes contra els drets dels treballadors, concretament per vulnerar l'article 311.1 i el 311 bis del Codi Penal.
— #CGT del #Berguedà (@CGTBerga) December 16, 2019
Demà a les 11h concentració davant l'empresa a #Berga. pic.twitter.com/IkK3lDMcCo