L'Escola Xarxa i els Mossos d'Esquadra consciencien del perill d'Internet

El programa explica les conseqüències de l'assetjament a través de les xarxes i totes les seves modalitats

Publicat el 14 d’abril de 2015 a les 12:26
Actualitzat el 14 d’abril de 2015 a les 17:01

Dues alumnes moderadores consciencien la resta dels perills d'Internet Foto: Aida Morales


L'Escola Xarxa és el primer centre educatiu del Berguedà que està portant a terme el programa 'De tu a tu, Internet segur' que impulsen el Departament d'Interior i el d'Ensenyament, a través del cos dels Mossos d'Esquadra. Es tracta d'un projecte educatiu que busca conscienciar els joves del perill d'Internet i de les xarxes socials, però ho fa d'una manera innovadora; a través dels mateixos alumnes. 

De fet, i segons ha explicat Miquel de Paz, agent de l'Oficina de Relacions amb la Comunitat de la Regió Policial Central, l'objectiu és que siguin els alumnes de cursos superiors, els que expliquin i conscienciïn els més joves. En el cas berguedà, la prova pilot s'està portant a terme amb sis alumnes de tercer d'ESO de l'Escola Xarxa, que aquest mateix dimarts han començat a informar i aconsellar una classe de primer. Per a Paz, el fet que la relació sigui "d'igual a igual”, fa que, moltes vegades, els joves facin més cas del que els hi recomanin els amics, companys o coneguts, que no pas els mateixos mestres o agents. 

 
“Cal que evitem, de qualsevol manera, que puguin arribar a ser víctimes”, ha afirmat. Per això, i previ assessorament, aquests alumnes han rebut nocions sobre els fenòmens més comuns d'assetjament a través d'Internet. Entre aquests, han parlat de ciberassetjament, grooming, privacitat, difusió de fotografies o vídeos, i sexting. Unes modalitats d'assetjament que, segons ha dit, deriven “d'un mal ús d'Internet” o, simplement, del fet de no conèixer el seu abast. 

Moderadors amb acompanyament

Els sis alumnes de l'Escola Xarxa que s'han estat formant durant les últimes setmanes, realitzaran assessorament i mediació a tots els estudiants que ho requereixin “com uns referents amb autoritat”, sempre amb acompanyament de l'escola o del cos dels Mossos d'Esquadra, ha explicat el director del centre, Xavier Güell.

Una iniciativa pionera a l'escola, però que preveu que es pugui exportar a la resta de centres educatius del Berguedà, ja que “malauradament”, ni els joves ni els adults són prou responsables en aquest sentit. Per a Güell, doncs, el programa és una “molt bona notícia” que “ha vingut per quedar-se”, i ha celebrat que la Generalitat hagi apostat per l'Escola Xarxa per tirar endavant aquesta prova pilot.
 

L'agent dels Mossos d'Esquadra Miquel de Paz i els sis alumnes que formaran la resta Foto: Aida Morales