Cultura

Els ciutadans de Vic decideixen mantenir l'actual model de gestió del teatre l'Atlàntida

La decisió definitiva es prendrà el proper ple ordinari del mes de juliol | Un 65% dels votants han apostat per la Fundació l'Atlàntida | Ha participat en el procés un 4,5% de la població

ARA A PORTADA

Publicat el 13 de juny de 2016 a les 13:33
Els ciutadans de Vic han decidit finalment que el teatre l'Atlàntida mantingui el model actual de gestió, el de la Fundació l'Atlàntida, o sigui, de caràcter privat. La consulta sobre la futura gestió de l'Atlàntida ha acabat aquest diumenge amb una participació d'un total de 1.609 persones. Aquesta xifra representa un 4,5% del cens de població que tenia dret a votar, a partir de 16 anys. Els resultats han estat: 1.050 "Fundació actual", 540 "organisme autònom" (sistema municipalitzat), 9 "No ho sé", i 7 nuls.

Aquest resultat culmina un polèmic procés participatiu, que es votava presencialment en dos llocs de la ciutat, però no serà fins al ple ordinari del 6 de juliol que es prengui la decisió definitiva. El resultat de la consulta no és vinculant però pot condicionar la posició dels grups del consistori de l'Ajuntament. Es preveu una situació igualada entre els partidaris de mantenir la gestió actual -CiU i PSC, amb 10 regidors-, i els partidaris de crear un organisme autònom municipal -ERC-Som Vic i Capgirem Vic, amb nou-. La posició d'Arnau Martí (Vic per a Tots) i Josep Anglada (Plataforma Vigatana) poden ser determinants en aquest ple.

Durant aquest procés, la posició dels grups del consistori s'ha vist reforçada pel comunicat emès per part dels treballadors de l'Atlàntida i la intenció d'introduir millores en el model actual. Tot i així, ERC-Som Vic i Capgirem Vic van iniciar la campanya a favor de la municipalització del teatre des de finals de maig.

Crítiques al procés

Aquest diumenge, abans dels resultalts definitius, ERC i Capgirem Vic van fer públic un comunicat amb crítiques al procés participatiu. Ambdues formacions fan constar "una sèrie de dificultats i entrebancs" que hi ha hagut en el procés participatiu sorgides de l'equip de govern, que en lloc d'impulsar-lo, "ha posat traves" i "l'ha condicionat" per afavorir la gestió privada.

També criticaquen "la visibilitat de la informació" en els espais de votació i "els horaris i punts de votació, que han estat per sota de qualsevol mínim acceptable". Alhora consideren una excusa no poder "garantir el principi d'una persona-un vot" en votar a través d'Internet. Posen d'exemple el procés participatiu d'Olot, on "aquesta dificultat era fàcilment salvable tot fent arribar un codi per veí que li permetés identificar-se telemàticament, juntament amb el seu document d'identitat".

La informació enviada va arribar a les llars creant "confusió", expliquen en el comunicat, ja que el redactat de la informació incloïa "expressions tendencioses, prèviament descartades en reunions amb l'oposició". El cens que podia votar "era eteri" perquè podien votar els treballadors, part "molt utilitzada" per l'equip de govern i la fundació privada.

En el comunicat de diumenge, també remarquen la "gravíssima discriminació" als barris del sud de la ciutat, perquè l'únic punt de votació del Remei només obria els matins dels dies laborables. Tot el contrari de l'oficina de Turisme, on s'hi podia votar cada dia, menys diumenge a la tarda.

Per acabar consideren "escandalós" l'ús que s'ha fet d'algunes institucions o mitjans, "com per exemple el comunicat enviat des de l'adreça info@atlantida.cat demanant el vot cap a l'opció de gestió privada que actualment governa l'entitat, o la pressió exercida sobre els treballadors posant en qüestió la continuïtat dels seus llocs de treball". "També -diuen- han estat utilitzats els usuaris de l'Aula d'Extensió Universitària Gent Gran d'Osona, als quals, aprofitant les sessions dutes a terme a l'Atlàntida, se'ls ha arribat a marcar la butlleta de vot i se'ls ha acompanyat a dipositar-la a l'urna".

De la moció al procés participatiu

El passat 4 de novembre es va aprovar la moció que acordava que els ciutadans decidiren quin model de gestió volien: pública o privada. La moció, presentada conjuntament per Capgirem Vic i ERC, va ser aprovada amb els vots dels 11 regidors de l'oposició: les dues formacions esmentades més PLVI i Vic per a Tots. Els 10 edils de l'equip de govern (CiU i PSC) hi van votar en contra. Llavors, Josep Anglada (PLVI) va estar "d'acord" en explorar altres formes de gestió "si es demostren que són millors que les actuals", tot i reconèixer la bona gestió de la Fundació.

Pel que fa Vic per a Tots, considerava que el model de gestió de llavors no podia continuar i s'havia de millorar. Arnau Martí va instar els grups que van presentar la moció a deixar clar que el procés participatiu emanaria de la comissió que es constituiria, la qual cosa es va acceptar.

Des de l'aprovació d'aquesta moció es va acordar constituir una comissió tècnico-política, amb representació del sector cultural, perquè coordinés la realització d'un procés participatiu sobre el model de gestió de l'Atlàntida. Dos tècnics s'han encarregat d'explicar als ciutadans els dos models de gestió en diferents sessions informatives.