
Bankia ha acordat, amb el vistiplau del govern espanyol i el Banc d'Espanya, un pla de sanejament i recapitalització valorat en 19.000 milions d'euros. El nou equip directiu del Grup BFA-Bankia reforçarà així la seva solvència amb una aportació de capital de l'Estat que ha de donar compliment a tots els requeriments regulatoris aplicables i també afrontar un entorn econòmic encara més advers. Segons ha informat Bankia, el pla estableix que els 19.000 milions d'euros hauran de ser coberts "en la seva integritat" per l'Estat. El president del grup, José Ignacio Goirigolzarri, ha assegurat que "les mesures de recapitalització reforcen la solvència, la liquidesa i la solidesa del grup".
El Grup Banc Financer i d'Estalvis (BFA) - Bankia ha comunicat aquest divendres al Banc d'Espanya i al Ministeri d'Economia i Competitivitat la petició d'una aportació de capital del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) de 19.000 milions d'euros en el pla de recapitalització que ha acordat l'entitat aquest divendres a la tarda en una reunió del consell d'administració del banc.
El Banc d'Espanya i el FROB han comunicat que "examinaran de forma immediata el pla de recapitalització presentat per l'entitat a fi que el FROB pugui prestar suport financer" a BFA-Bankia. Igualment, el Ministeri d'Economia ha informat que donarà "suport a les necessitats de capitalització del Grup BFA-Bankia".
Aquests 19.000 MEUR sorgeixen de la suma de diverses despeses. Segons ha informat Bankia en una nota de premsa, el banc ha fet una anàlisi "profunda i prudent de la seva cartera immobiliària" a partir de la qual s'han identificat "necessitats addicionals que ascendeixen als 4.000 milions d'euros". D'aquesta manera, l'entitat destinarà 12.745 MEUR a cobrir crèdits i actius per tenir una cobertura del 48,9% amb el sector promotor i immobiliari.
D'altra banda, cal sumar-li 5.500 MEUR més per "adequar la cartera creditícia a un eventual escenari econòmic advers". Amb caràcter addicional, el Grup també ha portat a terme una revisió de la resta dels actius de la que es desprèn la necessitat d'uns sanejaments per import de 6.700 MEUR. Els actius són principalment la cartera de participades i els actius fiscals.
Un cop realitzat el sanejament i la recapitalització, la ràtio de capital principal del Grup serà -calcula- del 9,8%, complint així amb les exigències imposades pels reguladors espanyol i europeu.
La recapitalització es farà al juny a BFA i a l'octubre a Bankia
L'ampliació de capital de 19.000 MEUR que ha de fer l'Estat es realitzarà un cop feta la conversió en accions ordinàries de les participacions preferents convertibles per 4.465 MEUR emeses el desembre del 2010. Segons Bankia, això es farà "en la major brevetat". Un cop fet això, l'Estat ampliarà el capital a BFA durant el mes de juny a través del FROB.
D'aquí, BFA recapitalitzarà la seva filial, Bankia, per una quantitat de 12.000 MEUR que es farà mitjançant una ampliació de capital "assegurada en la seva totalitat per BFA i amb dret de subscripció preferent per tots els accionistes existents". S'espera que l'ampliació de capital a Bankia es completi durant el mes d'octubre també a través d'una participació de control de l'Estat a Bankia.
"Els estalvis dels clients estan ara més segurs que mai"
Goirigolzarri ha assegurat que l'execució d'aquestes mesures de recapitalització "reforcen la solvència, la liquidesa i la solidesa del Grup i ens permeten afrontar una nova etapa de desenvolupament del negoci bancari i avançar en la creació d'una gran franquícia".
"Els clients de Bankia poden tenir l'absoluta confiança que els seus estalvis estan ara més segurs i garantits que mai", ha asseverat el president.
10.000 MEUR més que els previstos per Guindos
El ministre d'Economia, Luis de Guindos, va assegurar aquesta setmana que Bankia necessitaria uns 9.000 milions d'euros per recapitalitzar-se. Aquesta setmana, De Guindos va explicar en compareixença al Congrés dels Diputats que el pla de viabilitat de Bankia consistiria en 7.100 milions d'euros exigits pel govern a través dels reials decrets llei 2/2012 i 18/2012 més 1.900 milions d'euros exigits pel reial decret 2/2012.
El valor de les accions ha caigut dràsticament en les darreres jornades des que es va anunciar la intervenció de l'Estat i la sortida de Rodrigo Rato de la presidència del banc. En concret, el banc ha perdut més d'un 56% del seu valor des que el juliol de l'any passat sortís a la borsa.
Aleshores, les accions estaven valorades en 3,75 euros i aquest dijous es van situar a 1,6 euros. Això ha portat la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) a suspendre cautelarment amb efectes immediats la cotització en borsa de Bankia, aquest divendres. La suspensió de la cotització arriba després d'una altra jornada negra als parquets i perdre més d'un 10% en la darrera setmana.