Acostar les arts escèniques als joves. Aquest és el principal objectiu del Torneig de Dramatúrgia per a Instituts que impulsa la Xarxa Transversal amb Tramoia Cultura a set municipis de Catalunya. Un és Olot i consisteix en diversos tallers d’escriptura teatral per a adolescents.
Aquest 2025 s’ha iniciat una nova edició després de la bona acceptació el curs passat. A Olot hi participen dos instituts, el Garrotxa i el Montsacopa. En total una quinzena d’alumnes de Batxillerat dels dos centres que es troben voluntàriament sis dimarts a la tarda a la Sala La Carbonera d'Olot per escriure conjuntament un text teatral que acabaran representant actors professionals a la Sala Becket.
“Segurament, coneixen molt els actors, però no coneixen totes les feines que hi ha darrere: l’escriptura, els tècnics o la direcció. Se’ls hi obre un món que pot ser una via de professionalització o que serveixi per gaudir del món teatral amb una mirada més profunda”, diu la coordinadora d’activitats de la Xarxa Transversal, Núria Pascal.
“M’he apuntat per desenvolupar una mica més les meves habilitats artístiques i passar-ho bé. És un divertiment i un hobby”, diu la Xènia, una de les participants. “De petita ja tenia interès per al teatre i em va cridar l’atenció. M’agrada el teatre, però no m’hi veig dedicant-m’hi. Vinc per passar una bona estona”, afegeix la Joana, qui també s’ha apuntat.
Elles dues i la resta del grup que formen a Olot veuran representat el seu text el 3 d’abril a la Sala Becket en una mena de “combat” entre la resta de propostes dels altres instituts catalans. D’allà en sortirà un guanyador que votaran els mateixos alumnes dels instituts.
Un dels formadors, el periodista i escriptor Albert Forns, assegura que el Torneig és una escola de futurs dramaturgs: “Hi ha gent que ha passat pel torneig i ara està a l’Institut del Teatre. A aquesta gent els hi serveix per decidir dedicar-s’hi, però també per a l’altra gent que no farà més escriptura teatral els serveix per veure que els textos es construeixen col·lectivament”.
A part d’Olot, el projecte també es desenvolupa a Mataró, Granollers, Sant Cugat, Figueres, Reus i Vilanova i la Geltrú.