Cultura

El MOT clou l’onzena edició amb més de 2.000 assistents entre Olot i Girona

El festival ha girat entorn de l'amor i les relacions sexoafectives

  • Imatge d'una de les converses que han tingut lloc a Olot | Festival MOT -
Publicat el 31 de març de 2025 a les 09:52
Actualitzat el 31 de març de 2025 a les 10:09

El festival de literatura MOT ha tancat aquest dissabte la seva onzena edició superant els 2.000 assistents entre Olot i Girona, les dues ciutats on se celebra el certamen. Aquest 2025, el MOT ha reunit una trentena d’autors i programat dotze converses i dos Ver-MOT, que han penjat el cartell de complet. Comissariat per l’escriptora i experta en estudis de gènere Montse Barderi, el festival s’ha centrat en la temàtica de l’amor i les relacions sexoafectives. “Hem parlat de l’amor des de tots els angles possibles amb protagonistes de primera magnitud: els autors de grans llibres”, ha dit Barderi.

En total, d’entre els autors que han participat destaquen Maggie O’Farrell, Tessa Hadley, Luis García Montero, Cynthia Rimsky, Glòria Gasch, Alba Dalmau, Pol Guasch, Lluís Muntada, Jordi Nopca, Manuel Jabois o Manuel Vilas. “Necessitem l’amor per viure i que necessitem seguir-ne parlant, sempre”, ha expressat l’escriptora comissaria d’aquesta edició, que considera que “trobar un espai de qualitat per parlar, pensar i debatre sobre l’amor és un luxe d’una democràcia i d’una Europa culta, que no ens podem permetre deixar escapar”.

El MOT per a infants i joves

En el marc d’El Primer MOT, la vessant del festival dedicada a apropar la literatura al públic infantil i juvenil, més de mil infants i joves han participat en activitats literàries. Dins el Primer MOT s’hi engloben dues propostes: el MOT Escoles i el MOT INS. A més, enguany el festival ha dut a terme accions literàries interactives al carrer per acostar la literatura a tots els públics.

Al MOT Escoles a Girona, més de sis-cents alumnes de cicle superior de primària han llegit un llibre i, posteriorment, han tingut una trobada amb l’autor a una de les biblioteques de la ciutat. Els autors participants han estat Oriol Canosa, Anna Cabeza, Carles Sala, Roser Rimbau, Anna Manso, David Nel·lo, David Cirici i Tina Vallès. El MOT Escoles a Olot ha consistit en la programació de l’espectacle literari ‘El llibre secret de Marga Socias’ per a alumnes de primària. Se n’han fet un total d’onze sessions en les quals hi han participat diverses escoles d’Olot i de la Garrotxa.

Per altra banda, el MOT INS és un espai que vol acostar la literatura i la creació als estudiants de secundària de Girona i d’Olot. Aquesta proposta comença amb una sessió a les aules dels centres educatius, i segueix per una matinal literària, que s’ha realitzat el divendres del festival a cada ciutat. Després d’una xerrada introductòria a càrrec de l’escriptor Pol Guash, els nois i noies han participat en dos dels tallers literaris que se’ls hi oferien.

A Girona, han participat en el MOT INS els centres educatius Institut Ermessenda de Girona, Institut Santiago Sobrequés, Institut Carles Rahola i Institut Vicenç Vives. Pel que fa a Olot, s’ha comptat amb tots els instituts de la comarca de la Garrotxa. En total, 350 joves han participat en el MOT INS.

El festival MOT també compta amb les activitats del +MOT. Es tracta d’un conjunt d’activitats que completen la programació central del festival (les converses) i que s’organitzen conjuntament amb entitats i associacions de la ciutat. Sota aquest paraigües s’han fet les exposicions ‘Una imatge i mil paraules’, a càrrec de l’Escola d’Art d’Olot; i ‘Punts de llibre’, de l’Escola Municipal d’Expressió d’Olot: el Poetry Slam a l’Estació Espai Jove de Girona; una projecció artística de Núria Güell al cinema Truffaut; la xerrada ‘Parlem d’amor’ amb Blanca Llum Vidal i Roc Casagran conduïts per Josep Maria Fonalleras, o la presentació del llibre ‘Dones sense homes’ de Cristina del Puerto-Peix.

Totes les converses programades, tant les d’aquesta edició com les de les anteriors, es poden recuperar al canal de YouTube del festival. A més, l’organització del MOT elabora cada any una guia de lectura, en la qual s’hi inclouen els llibres més representatius dels autors i autores del festival en relació amb la temàtica de l’edició. La guia es pot descarregar en format digital al web del festival.