El Sismògraf d’Olot ja ha destapat les seves propostes per a l’edició 2025. Aquest dilluns s’han anunciat els espectacles i dates d’aquest certamen de dansa contemporània que enguany arriba a la dissetena edició, la quarta des de la seva nova reformulació.
El Sismògraf 2025 se celebrarà del dijous 24 al dimecres 30 d’abril en dues etapes: del 24 al 27 tindrà lloc el festival en si i del 28 al 30 se celebrarà el Sismodansa, una expansió del certamen amb motiu del Dia Internacional de la Dansa. En total, seran gairebé una trentena d’espectacles de dansa de companyies catalanes i internacionals que representaran les seves propostes en espais singulars d’Olot i la Garrotxa.
Enguany, la línia temàtica que ressegueix els espectacles es divideix en dues idees: el bosc i l’alimentació. “No pensem massa prèviament aquests fils, sinó que apareixen a mesura que la programació es va alineant. Aquest any n’hem trobat dos. Són fils conductors dins els quals agrupem algunes de les propostes artístiques”, explica la directora del festival Tena Busquets. “El terme bosc l’entenem com l’espai físic que envolta Olot. El bosc és allò que a vegades ens dona fruits o s’hi amaguen coses que fan por o inquietud. Es tracta de descobrir aquest espai des de la mirada artística. Pel que fa a la línia sobre l’aliment, està pensada des d’aquesta comarca on matem tants porcs al dia, però on encara tenim també tants horts i gallines. Volem fer preguntes sobre les coses que consumim i des d’on ho fem”, diu Busquets.

Un dels espectacles que representa la reflexió sobre el bosc és Xai Específic #1: el bosc, una proposta d'Aram Pou i el Col·lectiu de Professionals de Circ de Girona que tindrà lloc al bosquet de Can Serra. Durant 14 dies la companyia estarà treballant en aquest espai amb artistes de diferents disciplines i dissenyaran una obra per a l’ocasió. Un espectacle de dansa i escalada a l’indret Castell Sespasa de l’Alta Garrotxa i la recreació d’un incendi al Parc Nou seran altres propostes que s’inclouen dins la línia temàtica del bosc.
Pel que fa a l’alimentació, destaca una rua-acció pel Nucli Antic d’Olot que tindrà lloc dissabte a la tarda i que serà dirigida per Marcel·lí Antúnez, un dels cofundadors de la Fura dels Baus. Sota el nom de Natura Centrum Est, l’espectacle compta amb la col·laboració d’una desena d’entitats locals i es pregunta sobre com la civilització ha gestionat la producció dels aliments. Es tracta d’una performance amb participació del públic que es podrà veure a peu de carrer i que englobarà diverses accions artístiques a mesura que es desenvolupi.
Entre les altres propostes del Sismògraf 2025 hi ha el retorn de Sol Picó al festival olotí amb Lastre, un muntatge que es podrà veure a la plaça de braus i que treballa amb la corporalitat per explicar el llast. Enguany també hi haurà un itinerari amb bici en el qual el públic podrà veure diferents obres i la matinal de dansa al Parc Nou que se celebrarà diumenge i englobarà quatre peces.
Sismodansa
Dos dies després del festival en si, arrencarà una nova edició del Sismodansa. Es tracta d’una programació que s’emmarca dins el certamen olotí i que es desplega del 28 al 30 d’abril amb motiu del Dia Internacional de la Dansa (29 d’abril). Enguany s’hi podran veure cinc propostes en diferents espais de la ciutat, entre les quals hi ha This is not d’Aina Alegre, Flip de Marta Izquierdo, Que et fessis vella tu de la companyai Lafonte, la presentació del documental Ballar la Garrotxa o una conferència sobre danses urbanes.
Pots consultar aquí tota la programació del Festival Sismògraf d’Olot 2025.