El cançoner de Can Ventura parteix del treball de camp del Grup de Recerca Folklòrica de la Garrotxa, al poble de Sant Feliu de Pallerols, amb tres informants, les germanes Carme Rovira Casademont (1908-1997), Anna Rovira i Casademont (1913-2000) i Narcisa Rovira i Casademont (1925-2014), conegudes com la Carmeta, l’Anneta i la Ciseta, de Can Ventura. Els documents sonors van ser enregistrats en el decurs de nombroses entrevistes i converses realitzades el mes de febrer de 1995.
L’any 1991 es va crear el Grup de Recerca Folklòrica de la Garrotxa (GRFG), com a secció del Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny, de Les Preses, i al cap de pocs mesos (1992) ja es va iniciar el projecte de recerca de cançons i músiques de tradició oral, Cançons i tonades de la Garrotxa (CTG), amb l’objectiu d’enregistrar tot tipus de materials sonors procedents de testimonis orals a la comarca de la Garrotxa. Un any més tard (1993) va començar el segon treball del GRFG, Danses i entremesos de la Garrotxa (DEG), que té com a objecte l’estudi, la preservació, la recreació i la difusió de materials etnocoreogràfics de la comarca: danses, balls i entremesos.
Des del 1992 i fins avui, Cançons i tonades de la Garrotxa (CTG) s’ha realitzat en cinc etapes de treball. Actualment compta amb 1.321 documents sonors enregistrats a la comarca de la Garrotxa, com també a zones pròximes de les comarques de l’Alt Empordà, el Ripollès i la Selva.

La coberta del llibre amb la invitació a l'acte de presentació d'aquest pròxim dissabte. Foto: @CurbetEdicions.