Els comerciants d'Olot, sobre la situació del comerç: «Són moments crítics»

Des d'abans de la pandèmia fins ara, la ciutat ha perdut una vuitantena d'establiments

Una botiga d'Olot tancada
Una botiga d'Olot tancada | Pau Masó
15 de juliol de 2024, 08:30
Actualitzat: 17:01h

"Tothom tanca". És una de les expressions més repetides les últimes setmanes a la ciutat després que s'hagi conegut que diferents comerços del carrer Sant Rafel i carrer Major d'Olot hagin decidit abaixar la persiana. La sensació la constata no només la ciutadania, sinó també el mateix sector.

"Són moments crítics i d'incertesa", assegura la presidenta de l'Associació de Comerciants d'Olot, Anna Planella, en declaracions a NacioGarrotxa. "Ens preguntem què passarà o què ens pot passar? Pateixes pel que pugui passar. És un canvi que no sabem ben bé per què passa. És un moment d'incertesa", afegeix.

De les sensacions a les dades. Segons el cens del comerç del Departament d'Empresa, el nombre d'establiments a Olot ha baixat un 15% en cinc anys. Això representa 77 establiments menys. S'ha passat de 523 negocis el 2018 a 446 el 2023.

La tendència també es constata amb les dades que ofereix la Diputació de Girona a través del portal d'informació local Xifra. El nombre d'establiments per cada 1.000 habitants a Olot el 2017 era de 15 i el 2023 ha passat a ser de 12.

El carrer Major d'Olot, principal eix comercial de la ciutat
El carrer Major d'Olot, principal eix comercial de la ciutat. Pau Masó Ros

Els comerciants demanen suport de l'administració i els ciutadans

Davant la situació, l'Associació de Comerciants d'Olot demana suport a les institucions. L'Ajuntament d'Olot, precisament, ha engegat diverses campanyes comercials de la mà de l'ACO per potenciar el comerç. L'última acció del consistori ha estat aturar les noves llicències al Nucli Antic per frenar l'auge de segons quina mena de negocis i evitar així el monocultiu. Una acció que els comerciants ja han avisat que cal fer amb "agilitat" davant la situació que viu el comerç olotí.

De fet, la suspensió temporal de llicències hauria de servir per millorar el comerç del centre de la ciutat. La moratoria estarà activada fins que no s'hagi acabat la redacció del pla d'usos que tot just comença. També s'ha començat a fer un inventari de locals i plantes baixes.

La presidenta de l'ACO creu que la situació no és pròpia d'Olot i que es tracta d'un fenomen més ampli: "Crec que arribarà un moment en què la gent se n'adonarà. No només és Olot, sinó que Manlleu, Vic, Torelló, Vic o Girona, estem tots en la mateixa situació". "Hem de fer veure a la gent que si volen passejar per carrers alegres, ells també hi ha de posar el seu gra de sorra i sortir al carrer i comprar. Necessitem l'ajuda de la gent i l'administració per tirar endavant", diu Planella.

Arxivat a