La Fira de l'Embotit

«Una fira és feia a Olot que n’era de gran profit, tenia el porc per excel·lència, era la Fira de l’Embotit»

12 de març de 2025

 

 

Una fira es feia a Olot
que n’era d’un gran profit,
tenia el porc per excel·lència
era la Fira de l’Embotit.
 
No estranyi es dediqués
una festa especial,
a qui per dar, tot ho dóna
bé s’ho mereix l’animal.
 
I és que el porc a casa nostra
que és de costum ancestral,
en té tanta rellevància
que es fa festa i ritual.
 
Que a la casa on s’enllesteix
és motiu gros de reunió,
i és que el porc uneix a propis
i una gran concentració.
 
Ja de bona matinada
quan encara potser glaça,
el millor per a passar el fred
sol ser la barreja amb tassa.
 
Quan el porc està enllestit
i la mocadera ho mana,
els perols es fan bullir
i la feina s’encomana.
 
El tragí sol ser un desvari
un feix de carn per a remenar,
uns budells que mai s’acaben 
i ventresca per a salpebrar.
 
Botifarres de tota mena
i tot això s’ha de guarnir,
per això la mocadera
ella es cuida d’amanir.
 
De negre i de perol,
de blanca i algun paltruc,
i llardons en un perol
que vagi fent tot la xup-xup.
 
Caldrà amanir-la ben bé
i després ben barrejar-ho,
i per trobar-ne bé el gust
de tant en tant caldrà tastar-ho.
 
I si us calgués un pernil
bé caldrà que el saleu,
i deixeu-lo amb repòs
ara bé no us passeu.
 
I del porc tot s’aprofita
els peus, el greix i cansalada
orella, cua i també morro
per fer bona escudellada.
 
Ja en tenim per anar tirant
pel que queda de calendari,
que el rebost el tenim ple
el demés és secundari.
 
Mireu si en té importància
i és una menja molt cabdal,
que veureu que mai hi manca
en el dia de Nadal!
 
Escudella i carn d’olla
la pilota que no hi falti,
dóna gust i omple l'ollada
bé caldrà que tothom la tasti.
 
I si encara teniu gana
un xic de cansalada amb col,
si cal poseu-hi pastanaga
va bé pel colesterol.
 
Bé caldrà que ens endolcim
amb una coca de llardons,
i ja que hi som ben posats
no estalviéssim els torrons.
 
I si se’ns embossa el pap
i la llei es desafia,
el millor perquè baixi avall
sol ser un xic de ratafia
 
I el porc no és només vianda
té refranys per dir a diari,
que si cal menysprear a algú
es pot seguir el costumari.
Així podem dir si cal
a aquell que tot ho malmena:
 “Que de porc i de senyor
se n'ha de venir de mena.”
 
De vianda n'hi haurà a dojo
millor guardar-la entera,
en un lloc que sigui fresc
no hi ha rebost, a la nevera.
 
Una fira és feia a Olot
que n’era de gran profit,
tenia el porc per excel·lència
era la Fira de l’Embotit.