La política municipal és una de les feines més difícils i sacrificades del nostre país si es pretén fer bé, sobretot en municipis petits i mitjans com els de la Garrotxa. La realitat de molts municipis és que tenen molta feina per fer amb un pressupost molt limitat. En els municipis més petits, això sovint s'acaba traduint en mantenir els serveis municipals bàsics funcionant. En municipis una mica grans, això implica escollir quines són les prioritats de l'Ajuntament, i en molts casos ignorar àrees senceres de la política pública. A la capital de la nostra comarca, moltes àrees depenen de tècnics competents i creatius que decideixin implicar-se personalment en el bon funcionament de la ciutat.
No obstant això, cada quatre anys votem un consistori nou, i elegim regidors i un alcalde per dirigir el nostre municipi. Admiro la gent que decideix presentar-se a les eleccions municipals, molts d'ells acceptant responsabilitats sense retribució i havent de fer encaixar la seva vida personal i professional amb les tasques del consistori. Però presentar-se a unes eleccions municipals també comporta acceptar la responsabilitat d'implementar un programa polític, de tenir una visió pel municipi i saber-la dur a terme. En la majoria dels programes electorals de les llistes municipals, això es tradueix en gastar diners en una cosa o l'altra. I això està bé, els ajuntaments han de decidir com millor aprofitar els recursos dels que disposen.
Limitar la gestió municipal a jugar amb els pressupostos, però, sovint limita les possibilitats d'un govern municipal. Hi ha ajuntaments que sovint obliden que la governança va més enllà de pagar per partides pressupostàries. Millorar el funcionament d'un municipi no es pot limitar a aprofitar millor els recursos econòmics, sinó que per força ha d'incloure aprofitar totes les oportunitats per millorar el municipi. Moltes vegades, i especialment en municipis petits, la divisió temàtica de les regidories impedeix que una sola persona sigui responsable de les diverses àrees que podrien trobar punts en comú. Això només és possible si el govern municipal està integrat per persones amb una visió comuna del municipi, però moltes vegades, l'única cosa necessària és que algú pensi en el mateix durant cinc minuts.
Evidentment, esperem dels nostres regidors i alcaldes que escoltin i aprofitin als tècnics municipals, que són experts en les seves àrees, però també hauríem d'esperar que els guiïn i utilitzin la seva expertesa per materialitzar el seu projecte polític. Un tècnic, al cap i a la fi, és expert en la seva feina, però la visió global del municipi cau fora de les seves responsabilitats. És per això que necessitem polítics creatius i implicats, també en l'àmbit local, que pensin seriosament en com aprofitar totes les oportunitats que ofereix cada municipi, i que no es limitin a ser gestors administratius del seu ajuntament.
Permeteu-me posar un exemple que conec bé. El Teatre Principal d'Olot té una necessitat molt esporàdica de personal d'atenció al públic, que efectivament està limitada als moments on hi ha públic al teatre, normalment una o dues nits a la setmana. L'Ajuntament d'Olot, des de fa molts anys, subcontracta aquest servei a una empresa de personal temporal. Per les persones que acaben fent aquesta feina, normalment representa unes 10 hores de feina al mes. Com us podreu imaginar, ningú s'hi guanya la vida. Aquesta situació resol prou la necessitat de personal al Teatre, i per tant no hi ha necessitat de canviar-la. Jo crec que és un exemple d'oportunitat perduda.
Ara pensem 5 minuts seguits en aquesta situació. Aquesta feina, per la seva naturalesa esporàdica i irregular, que consisteix en treballar unes poques hores algun vespre, és una feina perfecta per estudiants, especialment per aquells estudiants que viuen a la comarca. Per exemple, estudiants de batxillerat o de cicles. Però a més a més, Olot té una escola d'art. No seria una bona idea, doncs, utilitzar aquestes feines esporàdiques de les quals té necessitat l'ajuntament al Teatre, però també per exemple al Torín, al Museu o en equipament esportius municipals, per oferir als estudiants de la comarca una primera experiència laboral? Transformar una simple necessitat de personal en una oportunitat per oferir a aquells joves interessats una primera experiència professional que a més els permeti conèixer i participar en l'oferta cultural de la ciutat, per exemple. Es pot anar un pas més enllà, i aprofitar l'excusa per parlar de com fer un currículum o com preparar una entrevista de feina des dels instituts. I encara més, eliminaria la necessitat de contractar una empresa de fora de la comarca que no està obligada a contractar persones locals.
O no, potser el consistori pensa que no encaixa amb la seva visió de la ciutat. I està bé, era purament un exemple per il·lustrar el meu argument. Jo soc de l'opinió que privatitzar serveis públics i allunyar-los de les mans de l'ajuntament, però, posa en risc una visió de conjunt del municipi, i serveix d'excusa per no haver de pensar en aquell tema. Però jo no he guanyat unes eleccions municipals.
En definitiva, no hi ha una única solució als problemes d'un municipi, ni una sola manera de millorar-lo, per això en tenim, d'eleccions. Però sí que hi ha maneres millors de governar, i totes solen començar per pensar 5 minuts seguits en el mateix. No vull una política municipal que es limiti a apagar focs i solucionar problemes, sinó també a millorar aquelles coses que ja funcionen, però que podrien ser molt més útils pels ciutadans. Vull municipis que utilitzin tècnics experts i competents que treballin a les ordres de polítics decidits i amb visió de conjunt. Vull una política municipal amb vocació de servei públic, al cap i a la fi.