
Votació dels regidors d'Olot favorables a la consulta del 9N. Foto: Martí Albesa
14 dels 21 municipis de la Garrotxa ja han aprovat la moció impulsada per l'Associació de Municipis per la independència que dóna suport a la llei de consultes aprovada pel Parlament de Catalunya i a la consulta del 9 de Novembre. 5 municipis més està previst que ho votin al llarg d'aquesta setmana i només 2 pobles han decidit no portar aquest text al plenari municipal.
Un dels qui ha votat avui és la capital de la comarca. La ciutat d'Olot ha celebrat un ple extraordinari a les vuit del vespre amb aquest únic punt a l'ordre del dia. L'equip de govern ha volgut dotar a l'acte de la màxima solemnitat possible i entre el públic hi havia representants d'Òmnium Garrotxa, de l'ANC i de la taula local pel Dret a Decidir.
17 vots a favor i 3 en contra, a Olot
El plenari ha aprovat la moció per 17 vots a favor - els de CiU, ERC i el PSC - i 3 en contra - PxC i PP-. A la sala hi ha faltat una regidora de CiU que li ha estat impossible assistir-hi per motius laborals. Prop d'un centenar de persones han assistit de públic a la votació, que ha acabat amb un llarg aplaudiment i els crits de "votarem, votarem".
"No puc entendre com fan servir una eina com la Constitució com una arma per no expressar una opinió", ha manifestat l'alcalde d'Olot i vicepresident de l'AMI, Josep Maria Corominas, que ha afegit: "Ho trobo absolutament fora de lloc". En la mateixa línia s'ha mostrat el discurs del portaveu d'Esquerra, Pere Gómez, que ha qualificat el dia d'avui com a "dia gran": "Sempre hi ha un no a l’altra banda, per això estem on estem i per això estem fent un acte extraordinari de donar suport a una llei del parlament"
En la banda radicalment oposada s'han centrat els discursos dels dos partits que han votat en contra de la moció. Per la líder del PP, Júlia Sala, avui és "un dia trist per la democràcia". Sala ha volgut "denunciar l’ús partidista que es fa en aquest ajuntament per tal de donar suport a una consulta que no es pot portar a terme en la legalitat democràtica". El portaveu de Plataforma per Catalunya, Ignasi Mulleras, ha renyat als regidors: "els polítics no podem caure en la irresponsabilitat de promoure la insubmissió a les lleis".
Més tebi s'ha mostrat el número 1 del PSC, Josep Guix, que tot i votar a favor de la moció ha volgut deixar clar que aposten per una consulta legal i acordada: "nosaltres no som independentistes sinó federalistes". Els ajuntaments que han donat suport al text es comprometen a facilitar tots els recursos i eines per dur a terme la consulta, així com fer una crida a la participació.
Argelaguer, el primer de la Garrotxa a votar la moció
A la comarca, qui primer va donar suport a la consulta va ser Argelaguer que ho va fer aquest diumenge. Avui han votat a favor del text de l'AMI Besalú, Castellfollit de la Roca, Maià de Montcal, Mieres, Les Planes d'Hostoles, Riudaura, Sant Aniol de Finestres, Sant Ferriol, Sant Jaume de Llierca, Sant Joan les Fonts, la Vall de Bianya i la Vall d’en Bas.
Demà al vespre Les Preses ha convocat un ple per votar aquest punt. Per la seva banda, Beuda, Montagut i Oix i Sant Feliu de Pallerols inclouran la moció dijous al ple ordinari que ja hi havia convocat. Una fórmula que també utilitza l'ajuntament de Santa Pau, tot i que en aquest cas el ple serà el divendres.
Els únics 2 municipis que no votaran cap moció de suport a la consulta són Tortellà i Sales de Llierca, tots dos governats per candidatures vinculades al PSC. Pel que fa al Consell Comarcal de la Garrotxa finalment ha decidit convocar un ple extraordinari aquest dijous per aprovar el suport a la Moció.
Més de 600 ajuntaments catalans voten la moció
La crida ha obtingut resposta de les quatre diputacions catalanes; dels ajuntaments de ciutats rellevants com Barcelona, Girona, Badalona, Reus, Manresa, Tortosa, Balaguer, Vic, Ripoll, Solsona, Sant Feliu de Llobregat o Mataró, entre moltes d'altres fins a arribar a un total de 666, i també de bona part dels consells comarcals. Els ajuntaments aniran penjant imatges dels plens en un mapa a Nació Digital, que mostrarà a quins municipis s'han celebrat.
L'Associació de Municipis per la Independència i l'Associació Catalana de Municipis s'encarregaran de fer arribar el text, amb la relació de municipis i institucions que hi donen suport, als presidents de la Generalitat, del Govern Espanyol, del Congrés dels Diputats, de la Comissió Europea, del Parlament Europeu, del Consell de la UE, així com al secretari general de les Nacions Unides.

El saló de sessions de l'Ajuntament d'Olot ple, en la votació de la moció a favor de la consulta. Foto: Martí Albesa