30
de maig
de
2023, 10:43
Actualitzat:
18:38h
El passat diumenge les eleccions a Olot van deixar algunes curiositats que descriuen la igualtat que hi va haver en alguns moments durant el recompte. L'escrutini es va allargar fins cap a les deu de la nit i va deixar algunes formacions molt a prop d'aconseguir un nou regidor o de no tenir representació al consistori.
Vox entra per només 15 vots
La barrera electoral (tal com es coneix la quantitat de vots necessària per assolir el primer regidor) va ser de 559 vots. És el 5% dels vots a partits i els vots en blanc (no s'hi inclouen els vots nuls). Aquesta barrera va estar a punt de passar factura a VOX que la va superar per només 15 vots. El partit d'ultradreta va obtenir 575 vots, quinze més dels que eren necessaris per obtenir representació. D'aquesta manera, la formació va aconseguir un únic regidor i es va quedar lluny del segon. Per altra banda, Olot+ es va quedar a 125 vots d'entrar a l'Ajuntament i Olot en Comú a 181.Activem Olot a dos vots del segon regidor
L'altre curiositat que han deixat els resultats electorals d'Olot és que Activem Olot va quedar-se a només dos vots d'aconseguir el segon regidor. Durant el recompte, la candidatura de Jordi Rubio va arribar a tenir tres regidors, però finalment es va quedar amb un i 853 vots. Però si hagués rebut dos vots més (855), ara tindria dos representants al consistori olotí.La baixa participació també va ser una de les dades destacades del 28M Foto: Martí Albesa
Per aquesta raó, la formació liderada per Jordi Rubio estarà molt atent al recompte que la Junta Electoral d'Olot farà el pròxim divendres d'ofici. Es tornaran a comptar els vots que es van recollir a la ciutat i Activem Olot té certa esperança que puguin aparèixer dos vots més que els hi doni el segon regidor. En cas que això passés, ERC seria la perjudicada, ja que és qui va obtenir l'últim regidor que estava en joc. Per tant, si el recompte de divendres dona dos vots més a Activem Olot, ERC perdria un altre regidor (es quedaria amb 2) i Activem en guanyaria un (es quedaria amb dos).
Les eleccions menys participatives de la història
Una altra dada destacada que va deixar la nit electoral de diumenge va ser la participació. A Olot, no es va arribar al 50% i, per tant, hi va haver més gent que es va quedar a casa que no pas va anar a votar.La capital de la Garrotxa va ser la ciutat de Catalunya on més va baixar la participació respecte al 2019. Es va situar al 47,40%, 18 punts menys que fa quatre anys. Fins aquest diumenge, la dada més baixa en unes eleccions municipals s'havia donat el 2011: un 54,69%. En tota la història de la democràcia (des de les eleccions del 1979), Olot havia registrat una participació tan baixa. De fet, mai s'havia baixat del 50%. El 28M ha marcat un precedent.