Pep Berga, investit alcalde d'Olot amb els vots d'ERC

En el ple d'investidura celebrat aquest divendres, Berga ha apel·lat a la cooperació amb tothom per fer una ciutat més prospera

El moment en què Berga ha rebut la vara d'alcalde de la mà del regidor de més edat, membre de la mesa d'edat
El moment en què Berga ha rebut la vara d'alcalde de la mà del regidor de més edat, membre de la mesa d'edat | Pau Masó
07 de juliol de 2023
Actualitzat: 07 de març de 2024, 19:46h

Pep Berga ja és nou alcalde d'Olot. El candidat de Junts ha agafat aquest divendres la vara d'alcalde gràcies als resultats obtinguts a les eleccions del 28-M i al pacte de govern amb ERC. Ho ha fet en un ple de constitució i investidura de l'Ajuntament d'Olot que ha arribat amb retard (pel contenciós electoral d'Activem Olot) i amb molta calor. La sala de plens de l'Ajuntament s'ha omplert de gom a gom per seguir la investidura, tot i l'alta temperatura.

El ple d'investidura ha començat amb la constitució de la mesa d'edat, formada pel regidor més jove i el més vell de la nova corporació. L'absència del regidor de VOX, Daniel Plana, per motius familiars, ha fet que la mesa estigués formada pel regidor del PSC, Josep Guix, de 65 anys i la nova regidora de la CUP, Bruna Cañada de 24. Ells han estat els responsables de conduir el ple de constitució i el procés de votació del nou alcalde.
 

La mesa d'edat del ple de constitució d'aquest divendres Foto: Pau Masó


Els candidats que s'han presentat a l'alcaldia durant el ple han estat Josep Berga de Junts, Jordi Gasulla de la CUP i el socialista Josep Guix. Un per un, tots els nous regidors han anat votant després de prometre el càrrec en públic. El resultat final de la votació ha fet alcalde a Pep Berga amb 11 vots (vuit de Junts i tres d'ERC). Josep Guix ha rebut els quatre vots dels regidors del PSC i l'anècdota és que Jordi Rubio d'Activem Olot ha votat a Jordi Gasulla, fet que ha provocat que el candidat de la CUP acabés tenint cinc vots (quatre dels regidors cupaires i un d'Activem).

El pacte de govern amb ERC ha permès a Pep Berga guanyar la votació, encetar el seu segon mandat consecutiu i agafar la vara novament després de fer-ho per primera vegada fa quatre anys. Berga és el setè alcalde d'Olot i governarà el tretzè mandat de la història de la democràcia de la ciutat.
 

"No estem aquí per treballar per partits polítics"

En el seu primer discurs com a nou alcalde d'Olot, Berga ha fet èmfasi en la necessitat de col·laborar i cooperar per fer front a una societat complexa: "Des del primer dia vull deixar constància que el meu compromís personal de cooperar amb tots els regidors i regidores del consistori, amb els que formen part de l'equip de govern i amb els que no". El nou alcalde també ha afirmat que per tenir èxit cal anar junts: "Reunir-se és un començament, mantenir-se junts és un progrés, treballant junts esdevé l'èxit. L'èxit del nostre treball esdevindrà més de la cooperació que de la competència. No estem aquí per treballar per a partits polítics, ni per a grups d'interès, ni egos personals, ens han escollit i estem aquí per treballar per a la ciutat". Berga ha acabat el seu discurs demanant als nous regidors que facin de l'ajuntament "el seu projecte vital" i amb una paraula: "sort".
 

Josep Berga amb el seu principal soci de govern, Josep Quintana d'ERC Foto: Pau Masó

ERC defensa el pacte i promet impulsar accions des de dins el govern

Abans de la votació per a la investidura del nou alcalde, els candidats a l'alcaldia i portaveus dels grups municipals han tingut un torn de paraula. El soci de govern de Junts, Josep Quintana d'ERC, ha admès durant el seu discurs que els resultats del 28-M demostren que Esquerra Republicana no ha sabut "convèncer els olotins". El portaveu dels republicans i nou membre de l'equip de govern també ha fet referència al nou escenari en què actuarà el seu partit: "Ja no hi ha majoria absoluta i això ha obert un nou escenari on ERC pot incidir a treballar des de dins el govern per transformar la ciutat". El regidor republicà ha defensat les negociacions de la seva formació els dies posteriors del 28-M i ha dit que "tothom pot expressar les seves i és molt legítim". Finalment, Quintana ha assegurat que des de dins el govern municipal impulsaran noves polítiques d'habitatge, la transició energètica, una tarifació progressiva, un pla d'entorns escolars o millora de la mobilitat de la ciutat.
 

Els 21 regidors del nou mandat de l'Ajuntament d'Olot Foto: Pau Masó

 

L'oposició, crítica amb el pacte Junts-ERC

Per part de l'oposició, els portaveus no s'han estat de criticar el pacte entre Junts i ERC. El candidat de la CUP, Jordi Gasulla ha llançat un dard als republicans: "Tenim la certesa que si ERC hagués volgut, avui Olot tindria un canvi de govern". Per la seva banda, Josep Guix ha afirmat que el fet que Junts es mantingui al govern municipal no permetrà el canvi, que segons ell, necessita la ciutat: "És evident que el pacte entre Junts i ERC no ajuda. Hi havia molta gent a Olot esperançada per un canvi de model a la ciutat. Esperem que la pèrdua de la majoria de Junts faciliti més el diàleg". I finalment, el candidat d'Activem Olot, Jordi Rubio, ha reclamat el pacte d'esquerres frustrat i ha defensat la lluita jurídica que ha fet el seu partit les últimes setmanes per aconseguir el segon regidor: "Simplement hem exercit els nostres drets polítics. La ciutadania tenim uns drets, però també uns deures. Censurar els drets que té Activem Olot de demanar arbitratge judicial, diu molt poc a favor de la cultura democràtica de més d'un".

El ple de constitució d'Olot s'ha allargat més d'una hora i s'ha acabat amb aplaudiments i fotografies entre partits, regidors, amics i familiars. Dijous que ve ja hi haurà un nou ple per constituir el cartipàs municipal. La comunió i la il·lusió de començar una nova etapa han regnat en els moments finals de la sessió. Però no tot és com comença, sinó en aquest cas, com acaba.