Sant Jaume de Llierca exigeix al Consell Comarcal que no tramiti el Pla especial de la planta de triatge de la Garrotxa

En el comunicat de l'Ajuntament, signat pel batlle, Jordi Cargol, es recorda que el TSJC ha admès a tràmit el recurs de cassació per a tirar-lo enrere

A Sant Jaume de Llierca no volen la planta de residus de la Garrotxa.
A Sant Jaume de Llierca no volen la planta de residus de la Garrotxa. | Martí Albesa.
10 de novembre de 2020, 08:29
Actualitzat: 9:01h
Tres setmanes després que ERC Garrotxa anuncies l'oposició frontal a situar la planta de residus de la Garrotxa als terrenys de Can Coma de Baix, a Sant Jaume de Llierca –a resultes de la decisió presa en l'últim plenari del Consell Comarcal–, aquest dilluns ha estat el torn del propi Ajuntament amb un comunicat signat pel batlle, Jordi Cargol, en què exigeix "aturar la tramitació del Pla especial urbanístic (PEU)", principalment perquè es troba en procés judicial, ja que el propi Consistori ha presentat un recurs de cassació que ha estat admès a tràmit al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

De fet, Jordi Cargol, com a conseller comarcal de Medi Ambient de JxCat va votar en contra de la majoria i es va alienar amb la posició d'ERC i la CUP en la la sessió plenària telemàtica celebrada el passat 15 d'octubre, en què l'ens supramunicipal va aprovar, amb el suport del PSC, el Pla especial urbanístic del Centre de Gestió de Residus de la Garrotxa –que se situarà a Can Com de Baix–, en compliment de la sentència número 955 del TSJC.

En el comunicat esmentat, Cargol demana un debat aprofundit de la política de residus, "replantejant, si cal, el Pla de residus de la Comarca tenint en compte la situació actual"
i un estudi tècnic independent que garanteixi "que no sigui necessària l’aportació de residus provinents d’altres comarques o territoris per a mantenir la viabilitat econòmica de la planta"; igualment, com a culminació de tot plegat –i en el supòsit de que la iniciativa es consolidi–, proposa un consens avalat sota criteris tècnics de les diferents ubicacions alternatives, amb un pla d’incentivació concret pel municipi que en pogués resultar afectat.
 

Rere l'arbreda del primer rengle se situaria la planta de residus de Sant Jaume de Llierca. Foto: Xavier Borràs.


En el document fet públic, el Consistori recorda que després d'esgotar "els arguments de consens" van demanar "emparament judicial". "Finalment, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, recollint part de les pretensions del municipi va declarar nul el Pla que pretenia implantar la planta", afegeix.

"Considerem que la comarca ha de complir les exigències de la normativa europea i, sobretot, millorar el tractament de residus. No obstant, no podem acceptar que es justifiqui la falta de temps i es precipiti la decisió executant la infraestructura dient que és 'la millor de les pitjors solucions'", afirmen.

L'Ajuntament considera que la modificació aprovada pel Consell no resol, en cap cas, "les mancances del projecte originari," que ha merescut la reprovació judicial. En aquest sentit, remarca que "l'ordenació que pretén el Consell no pot reemplaçar en cap cas la que correspon fixar al planejament general municipal, ni pot alterar la classificació del sòl ni els elements fonamentals de l'estructura urbana del municipi".

Així, recorden que han presentat un recurs de cassació contra la sentència perquè "tots els arguments d'oportunitat defensats pel municipi es vegin reflectits en una sentència del Suprem i que inhabiliti tota pretensió futura de discrecionalitat en la implantació de l'equipament". Des de l'Ajuntament acusen el Consell de falta de responsabilitat a l'hora d'aprovar un altre Pla especial al mateix indret, perquè creuen que "no s'hauria de fer cap tràmit que pugui derivar en un perjudici econòmic i mediambiental, fins a tenir la resolució del Suprem".

Des de l'Ajuntament mantenen que encara són "a temps" de cercar una solució dins de la comarca. Per això, demanen a la Generalitat i a Territori implicació per trobar una solució i "restablir la funció directiva que li correspon", en la qual s'indiqui "l'estimació dels recursos disponibles i de les necessitats i dèficits en la gestió a la comarca dels residus domiciliaris" i "la determinació i les prioritats en l'actuació global de la Generalitat", especialment en el finançament d'aquest tipus d'equipament.

Més notícies sobre la planta de residus de la Garrotxa