El president Montilla i el conseller Llena es fotografien al Parlament amb una representació del sector agrari Foto: Marc Colomer
Feia dotze anys que el Parlament no dedicava tot un dia al món rural. El passat dimecres, un llarg debat sobre el món rural va portar al tripartit i l'oposició instar el Govern a posar en marxa el Pla Estratègic Nacional de Suport a l'Agricultura i l'Alimentació de caràcter interdepartamental i de vuit anys de durada.
El pla pretén posar en valor el sector agroalimentari i productiu per enfortir-ne la competitivitat, a més de fomentar l'equilibri entre productor, indústries i distribuïdors per reduir la 'incertesa' i donar més estabilitat als preus que perceben els productors. El pla estratègic nacional també abastarà la formació en les bones pràctiques del sector, tant pel que fa la producció com en les alimentàries i de consum, a més del foment de la traçabilitat i la transparència en els mercats.
Sense batalla política
Els grups parlamentaris van insistir que la situació del sector no permet fer-ne un motiu de batalla política. La resolució aprovada al ple monogràfic d'aquest dimecres, en base a un text del tripartit transaccionat amb l'oposició, reconeix una situació 'complexa' que pateix de forma 'molt concreta' el sector agroalimentari català, que té un 'veritable problema'.
Tripartit i oposició convenen que 'només hi ha un camí possible', que passa per 'treballar de manera conjunta amb ambició i des de la corresponsabilitat per abordar un futur esperançador i optimista'. 'El projecte de Catalunya no es pot concebre sense un sector agrari i agroalimentari estructurat, fort i competitiu'.
La resolució també insta el Govern, entre altres coses, a negociar amb l'Estat la defensa d'una política agrària comuna nova més, 'forta, eficaç i simplificada'; protegir i promoure sòl per usos agraris; 'atenuar' l'impacte agrari de les infraestructures; negociar amb l'Estat la reducció del 7% del tipus d'IVA aplicable a la tarifa elèctrica; simplificar els tràmits burocràtics i reduir la càrrega administrativa; potenciar la incorporació dels joves en l'activitat agrícola; millorar els ajuts a les inversions; potenciar l'agricultura ecològica i reforçar el cooperativisme impulsant una nova llei de cooperatives. A més, també emplacen el Govern a fomentar els productes catalans i la venda directa, i a remetre una llei d'espais agraris.
Més control
Els grups parlamentaris també van acordar instar el Govern a 'potenciar el sistema d'inspeccions i controls sobre el compliment d'exigències i requisits mediambientals, sanitaris, de benestar animal, de salut pública i d’ús de normes laborals de les importacions de productes de països tercers, amb l’objectiu que compleixin les mateixes exigències' que han de complir els productors catalans. En aquest sentit, el Govern haurà d'establir amb el govern espanyol sistemes de garantia del control dels productes provinents de l'estranger per assegurar que compleixen la normativa que han de complir els productes catalans.
D'altra banda, el Parlament ha instat el Govern a compensar el gravamen autonòmic de l'impost sobre les vendes minoristes de determinats hidrocarburs per agricultors i ramaders.
El cèntim sanitari
El tripartit i CiU han pactat, a instància de la federació, instar el Govern a fer complir la legislació vigent de manera immediata perquè els escorxadors no cobrin el cèntim sanitari als ramaders. Sobre la política pesquera, han acordat 'establir un sistema d'aturades per a les arts menors dintre de plans específics de gestió en zones concretes'.
En canvi el tripartit va rebutjar una mesura de CiU per 'suprimir l'augment dels tipus general i reduït de l'IVA previst a partir del mes de juliol de 2010'; 'l'elevació de la compensació a tant alçat per les quotes de l'IVA suportades pels empresaris acollits al règim especial de l'agricultura, ramaderia i pesca fins al 10,5% del valor de les entregues de productes naturals obtinguts en explotacions agrícoles, ramaderes, forestals i pesqueres', entre altres mesures fiscals com l'impuls de l’aplicació del tipus d'IVA reduït que grava el gasoil agrícola, el gas i l'electricitat per al sector agrari.